Milijarda eura za bolju prodaju električnih modela

28.04.2016. 09:37 / Izvor: SRNA
Milijarda eura za bolju prodaju električnih modela

Njemačka će subvencionisati kupovinu električnih automobila kako bi podstakla rast ovog sektora i ispunila nacionalni cilj o značajnom smanjenju emisija štetnih gasova u saobraćaju.

Njemačka će subvencionisati kupovinu električnih automobila kako bi podstakla rast ovog sektora i ispunila nacionalni cilj o značajnom smanjenju emisija štetnih gasova u saobraćaju, saopštila je Vlada.

Kupci će dobiti 4.000 eura ako odaberu potpuno električni model, odnosno 3.000 eura ako uzmu automobil sa hibridnim pogonom. Ove troškove ravnopravno će dijeliti država i proizvođači automobila. Program počinje sljedećeg mjeseca, a cilj države je da do 2020. godine na putevima bude milion automobila sa nultim emisijama. Trenutno ih ima oko 50.000 među 45 miliona automobila.

Do sada su se u program vrijedan milijardu evra uključili Volkswagen, Daimler i BMW, a i dalje je otvoren za sve domaće i strane proizvođače. Vlada je za ovaj projekat izdvojila 600 miliona eura, a očekuje se da će program trajati najmanje do 2019. godine, prenio je AFP. Novac će biti dodjeljivan kupcima po redoslijedu kojim su naručivali automobile koji nisu skuplji od 60.000 eura.

Vlada je izdvojila i 300 miliona eura za ubrzanje izgradnje infrastrukture stanica za punjenje baterija električnih vozila u gradovima i duž auto-puteva. Još 100 miliona eura bit će uloženo u kupovinu električnih modela za državne službe.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU