EU

Ministri zdravlja EU-a o povoljnijim uvjetima nabave lijekova

21.06.2014. 11:23 / Izvor: HRT
Ministri zdravlja EU-a o povoljnijim uvjetima nabave lijekova

​Ministri zdravlja Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO) potpisali su u Luksemburgu sporazum o zajedničkoj nabavi lijekova, cjepiva i medicinskih uređaja.

Ministri zdravlja Vijeća Europske unije za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravlje i zaštitu potrošača (EPSCO) potpisali su u Luksemburgu sporazum o zajedničkoj nabavi lijekova, cjepiva i medicinskih uređaja za suzbijanje prekograničnih zdravstvenih prijetnji, čime bi se trebali postići povoljniji uvjeti nabave i niža cijena. 

Hrvatski ministar zdravlja Siniša Varga na sastanku se zauzeo za suradnju u određivanju cijene lijekova i osnovnog paketa zdravstvenih usluga, u provedbi inovativnih informatičkih rješenja i prekogranične suradnje u zdravstvu, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja.

Središnja tema sastanka bila je regulativa u području medicinskih proizvoda i in vitro dijagnostičkih postupaka, s ciljem zaštite zdravlja pacijenata. 

Prihvaćeni su i zaključci Vijeća EU-a o ekonomskoj krizi i zdravlju te je istaknuta potreba za snažnijom suradnjom u području lijekova, razvoju medicine i unaprjeđenju e-zdravstva. Bilo je riječi i o neodgovarajućoj prehrani, nedovoljnoj tjelesnoj aktivnosti te problemu debljine koji sve više pogađa europsko stanovništvo.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU