EU

MMF, EK i ECB pozdravili porugalski gospodarski oporavak

04.10.2013. 11:12 / Izvor: Index.hr
MMF, EK i ECB pozdravili porugalski gospodarski oporavak

Tijekom posljednjeg posjeta ove trojke ocijenjeno je kako je Portugal zabilježio financijski i ekonomski napredak te odobrio novu ratu dogovorenog zajma.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, Europske komisije i Europske centralne banke pozdravili su portugalski gospodarski rast.

Portugal je 2011., kako bi dobio međunarodni zajam, pristao na oštre rezove i reforme koje su mu nametnule strane financijske institucije. Tijekom posljednjeg posjeta ove trojke ocijenjeno je kako je Portugal zabilježio financijski i ekonomski napredak te odobrio novu ratu dogovorenog zajma.

"Program ide kako je planirano", priopćili su.

Međutim, portugalska vlada nije uspjela uvjerite predstavnike ovih organizacija da olabave ambicije kada je u pitanju deficit proračuna za sljedeću godinu.

Zamjenik portugalskoga premijera koji je vodio pregovore, Paulo Portas, rekao je na konferenciji za novinare da vlada nije uspjela uvjeriti zajmodavce da im dopusti deficit proračuna od 4,5 posto umjesto četiri, koliko oni traže. Rezultat toga bit će novi rezovi vrijedni oko četiri milijarde eura. Zasad se ne zna u kojim se sektorima namjerava ostvariti ta štednja.

Zajam bi trebao isteći sredinom sljedeće godine, iako mnogi analitičari procjenjuju da će biti potrebni i novi krediti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU