EU/ SVIJET

Moguća nestašica lego kockica u Evropi

Neka djeca možda ove godine neće dobiti željeni božićni poklon jer Legove fabrike, iako rade punom brzinom, neće moći proizvesti dovoljno plastičnih kockica da udovolje potražnji trgovina igračaka u Evropi.

22.10.2015. 08:55 / Izvor: Nezavisne novine

Neka djeca možda ove godine neće dobiti željeni božićni poklon jer Legove fabrike, iako rade punom brzinom, neće moći proizvesti dovoljno plastičnih kockica da udovolje potražnji trgovina igračaka u Evropi.

Danska kompanija postala je najveći svjetski proizvođač igračaka po prodaji, pretekavši američki Mattel dijelom i zahvaljujući seriji vezanoj uz filmove.

Teškoće s preciznim prognozama potražnje znače da neke narudžbe neće biti pravodobno realizirane.

"Nećemo biti u mogućnosti isporučiti sve narudžbe kupaca u ostatku godine", kazao je u utorak za Reuters glasnogovornik danske kompanije Roar Trangbaek.

Odbio je precizirati na koje se linije igračaka odnosno evropske zemlje ta najava odnosi.

Prema njegovim će riječima Lego realizovati zaprimljene narudžbe, ali bi mogli imati problema s ispunjavanjem novih narudžbi u preostalom dijelu godine.

"(Potražnja) je zaista velika i premašuje naše i prognoze naših klijenata", odgovorio je Trangbaek na pitanje zašto tvrtka nije predvidila val potražnje.

Prihodi danske tvrtke porasli su u prvoj polovici godine 18 posto, na 14 milijardi danskih kruna (2,1 milijardu dolara), premašivši prihode Mattela i Hasbroa koji su iznosili 1,9 milijardi odnosno 1,5 milijardi dolara.

"Naše kompanije rade maksimalnim kapacitetom i učinićemo sve što možemo da zadovoljimo potražnju", rekao je Trangbaek.

Lego je vlasništvo porodice osnivača Olea Kirka Kristiansena i njegove dionice nisu izlistane na burzi.

Prošle su godine uložili više od tri milijarde kruna u postrojenja i opremu kako bi mogli povećati proizvodnju, nakon što su uoči Božića suočeni s nestašicom Lego kockica u pojedinim zemljama, uključujući Dansku i Kanadu.

Tvrtka trenutno gradi tvornicu u Jiaxingu u Kini, 100 kilometara od Šangaja, koja bi trebala početi s radom 2017. a trebala bi podmirivati većinu azijske potražnje za Lego igračkama.

Danska kompanija trenutno ima pogone u matičnoj zemlji, te u Mađarskoj, Češkoj i Meksiku. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU