EU / POLITIKA

Moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima produžen za tri godine

17.06.2020. 13:28 / Izvor: HINA

Odlukom se produžava prijelazno razdoblje od sedam godina od ulaska Hrvatske u EU, tijekom kojega su državljani EU-a bili pod ovim moratorijem.

Europska komisija odluku je donijela u utorak, a objavila dan poslije u službenom glasilu EU-a. Prijelazno razdoblje je izvorno ustanovljeno kako bi se spriječio rast cijena poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj nakon pristupanja EU-u. Do rasta cijena inače bi moglo doći zbog više kupovne moći državljana pojedinih država članica u odnosu na hrvatske državljane.

Time bi hrvatski poljoprivrednici u dolaženju do poljoprivrednog zemljišta bili u vrlo podređenom položaju, što bi usporilo nužno restrukturiranje poljoprivrednog sektora u Hrvatskoj.

Ugovorom o pristupanju predviđa se mogućnost produženja sedmogodišnjeg prijelaznog razdoblja za dodatne tri godine, ako se pokaže da hrvatsko tržište poljoprivrednog zemljišta još uvijek nije dovoljno stabilno, te da i dalje postoji rizik značajnijeg povećanja cijena u slučaju njegovog otvaranja za strane državljane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU