Na jesen plan za rast ekonomije Balkana

14.08.2020. 11:11 / Izvor: SRNA
Na jesen plan za rast ekonomije Balkana

Od BiH se očekuje donošenje socio-ekonomskih reformi u okviru 14 prioriteta.

Evropska komisija predstaviće na jesen ekonomski i investicioni plan za Balkan koji bi trebalo da ubrza rast ekonomije i stvori nova radna mjesta u regionu kao dio napora za oporavak od pandemije virusa korona.

"Iznos od 12,6 milijardi evra predviđenih za instrument pretpristupne pomoći vrlo je značajan paket", rekao je za Dnevni avaz izvor iz Evropske komisije.

Prema ovom izvoru, navedeni iznos trebalo bi da omogući Evropskoj komisiji da predstavi ekonomski i investicioni plan za Balkan kako bi se pojačale veze u oblasti energetike, saobraćaja, zelene agende, kao i uključenje regiona u digitalni program EU i podršku reformskih napora koji će zemlje Balkana približiti EU.

Iz Evropske komisije ističu da je cilj podrška dugoročnog ekonomskog oporavka.

"Plan će se fokusirati na ključne oblasti, poput povezanosti, posebno u saobraćaju i energetici, zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji. Ovaj plan trebalo bi da donese rast i radna mjesta u regionu, što je takođe dio naših zajedničkih napora za oporavak nakon pandemije virusa korona", dodaju iz Evropske komisije.

Od BiH se očekuje donošenje socio-ekonomskih reformi u okviru 14 prioriteta koje je Evropska komisija odredila kao uslov za dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU