EU

Nastavljen rast graditeljske aktivnosti u eurozoni i EU

19.03.2014. 14:13 / Izvor: Business.hr
Nastavljen rast graditeljske aktivnosti u eurozoni i EU

​Sezonski prilagođene graditeljske aktivnosti u eurozoni porasle su u siječnju za 1,5 posto u usporedbi s mjesecom ranije, dok je na razini 28-člane Europske unije njihov rast iznosio 1,3 posto.

Sezonski prilagođene graditeljske aktivnosti u eurozoni porasle su u siječnju za 1,5 posto u usporedbi s mjesecom ranije, dok je na razini 28-člane Europske unije njihov rast iznosio 1,3 posto, pokazale su u srijedu prve procjene Eurostata.

U prosincu prošle godine graditeljske aktivnosti u 17-članoj eurozoni bile su prema prethodnom mjesecu povećane za 1,3 posto, a u 28-članom EU za 1,2 posto.

Na godišnjoj razini eurozona je u siječnju zabilježila rast graditeljskih aktivnosti za 8,8 posto a EU za 7,3 posto, pokazuju kalendarski prilagođeni podaci.

Među pojedinim zemljama najviše je u siječnju na mjesečnoj razini porasla graditeljska aktivnost u Sloveniji, za 22,4 posto. Najveći pad zabilježen je u Rumunjskoj, od 4,3 posto.

Slovenija je prednjačila i skokom graditeljske aktivnosti u siječnju na godišnjoj razini, za 42,8 posto. Najveći pad zablježen je pak u Portugalu, za 14 posto.

Eurostat nije objavio siječanjske podatke za Hrvatsku jer ona pripada skupini zemalja članica koje nisu obvezne dostavljati takve podatke.

Objavljeni podaci za četvrto tromjesečje 2013. pokazuju da su graditeljske aktivnosti u RH u odnosu na isto razdoblje godinu ranije smanjene za 5,3 posto, nakon 2,9-postotnog pada u trećem tromjesečju. Na tromjesečnoj razini pale su za 1,8 posto, u odnosu na 1,1 posto koliko je njihov pad iznosio u trećem tromjesečju.

U cijeloj EU graditeljske aktivnosti u četvrtom su tromjesečju u odnosu na prethodno tromjesečje umanjene za 0,5 posto, dok su prema istom razdoblju godine ranije smanjene za 0,4 posto. U eurozoni je prema trećem tromjesečju graditeljska aktivnost smanjena 0,7 posto a na godišnjoj razini za 1,3 posto, pokazuju podaci Eurostata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU