Negodovanje u EU zbog sankcija Rusiji

15.08.2014. 09:37 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Negodovanje u EU zbog sankcija Rusiji

Rusija je drugo po veličini tržište za evropsku hranu i piće, sa godišnjim izvozom vrijednim više od 12 milijardi dolara.

Sedam dana nakon što je Moskva uvela embargo na uvoz prehrambenih proizvoda iz zemalja zapadne Evrope, mnogi poljoprivrednici ostali su bez tržišta. Francuski proizvođači hrane i pića pozivaju Evropsku uniju da ih kompenzuje, budući da mnogi proizvodi sada jednostavno propadaju u skladištima.

Rusija je drugo po veličini tržište za evropsku hranu i piće, sa godišnjim izvozom vrijednim više od 12 milijardi dolara.

Ali sankcije koje je Zapad postepeno uvodio Rusiji, uzele su svoj danak. Predsjednik Putin uzvratio je istom mjerom, ostavivši tako voćare poput Charlieja Gaultiera, da se snalaze za nova tržišta.

"Ionako smo imali tešku godinu, a sada bih mogao doći u situaciju da nemam kome prodati svoje jabuke. Šta da radimo? Ne želimo postati prve žrtve međunarodne politike."

Dugotrajni proizvodi mogu se uskladištiti, dok se za njih ne nađe novo tržište, ali proizvodi poput poljskih breskvi i nektarina, već su istrunuli. 

Evropska unija razmatra prijedlog kompenzacije za najteže pogođene proizvođače, ali nisu svi uvjereni da će im to pomoći.

Michel Legros, uzgajivač gljiva, kaže: "Mislim da Evropska komisija nije svjesna kratkoročnih posljedica. Konzumerska sezona za naše proizvode je na svom vrhuncu, a mi samo gledamo sa strane. Mislim da se EU ne može nositi s tim, jer hrana nije u fokusu ove situacije."

Poljoprivredne borbene linije su iscrtane, ali pojedinci su pronašli način da ih zaobiđu. Prvo izvoze svoju robu u zemlje koje nisu na ruskoj crnoj listi, zatim se ti proizvodi prepakuju i bez problema izvoze u Rusiju.

Mnogi Rusi koji imaju snažan apetit za francuske sireve, tartufe ili nacionalni specijalitet od patke - foie gras, nadaju se da će isti trik poći za rukom i francuskim proizvođačima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU