EU

Nemaš njemački pasoš - nemaš ni posao

14.09.2013. 09:46 / Izvor: Deutsche Welle
Nemaš njemački pasoš - nemaš ni posao

Na njemačkom tržištu rada stranci ipak imaju lošije šanse od samih Nijemaca. Time su posebno pogođeni migranti iz arapskih zemalja, rezultat je istraživanja Instituta njemačke privrede.

Na njemačkom tržištu rada stranci ipak imaju lošije šanse od samih Nijemaca.

Time su posebno pogođeni migranti iz arapskih zemalja, rezultat je istraživanja Instituta njemačke privrede.

Službenici, privatnici, zaposleni u manjem obimu sa maksimalnom platom od 400 eura (mini-posao) i vlasnici inostranih restorana nisu obuhvaćeni statistikom.

Ona se odnosi samo na strance sa dozvolom boravka. Izbjeglice i podnosioci zahtjeva za azil bez dozvole za rad takođe su izuzeti iz proračuna, piše Deutsche Wele.

Uprkos tim ograničenjima stvara se "jasna ukupna slika", kaže Holger Šefer sa Instituta nemačke privrede.

"U principu su stranci znatno češće bez posla od Nemaca. Ali mi smo ustanovili da ima stranaca koji bolje prolaze, ali i onih koji lošije prolaze od Nemaca na tržištu rada", kaže Šefer.

Dok je stopa nezaposlenosti u Njemačkoj u junu iznosila sedam odsto, među osobama bez njemačkog pasoša bila je na nivou od 14 odsto.

Useljenici iz arapskih zemalja su posebno često nezaposleni - tu prednjače: Liban, Iran, Avganistan, Irak.

"Ti ljudi ne dolaze zbog posla u Njemačku, već kao izbjeglice. Njima je ovde teže da se snađu u pronalaženju posla", dodaje Holger Šefer.

Nezaposlenošću je pogođeno nekoliko većih grupa stanovnika stranog porekla. Bez posla je primjera radi 29.000 Italijana, ali i 140.000 od 460.000 Turaka. U poređenju sa Nijemcima, verovatnoća da jedan Turčin bude bez posla je dva do tri puta veća.

Ipak ima i onih koji su dobro integrisani. Francuzi, Britanci, Azijati ili Amerikanci u Njemačkoj imaju iste šanse kao i Nijemci.

"Ko se takođe dobro snalazi jesu stanovnici istočnih evropskih država. Među Poljacima je samo nešto niža stopa nezaposlenosti nego kod Nijemaca. Rumuni čak imaju neznatno nižu nezaposlenost od Nijemca."

Korijeni visoke nezaposlenosti stranaca leže "jasno u deficitu kvalifikacija", kaže Šefer. Stranci često nemaju nikakve ili jako niske kvalifikacije. Četvrtina stranaca nema stručno obrazovanje. Među Nijemcima je takvih samo osam odsto.

"Tu zajedno sa agencijama za rad moramo jače da se pozabavimo mladim nezaposlenim osobama iz inostranstva i da ih motivišemo da završe stručnu obuku."

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU