EU / EKONOMIJA

Nijedna zemlja koja želi da uđe u eurozonu ne ispunjava sve kriterije

10.06.2020. 13:11 / Izvor: Agencije

Nijedna zemlja koja želi da uđe u eurozonu ne ispunjava sve kriterije za pristupanje, navodi se u izvještaju Evropske centralne banke o potencijalnim članicama eurozone.

Sve članice Evropske unije, osim Danske, dužne su da se pridruže eurozoni, ali većina odugovlači, najviše zbog dugogodišnje sumnje u održivost valute, još otkad je došlo do dužničke krize prije skoro deset godina.

Iako su Hrvatska i Bugarska u procesu pristupanja i postigle su značajan napredak, obje zemlje još uvijek imaju problem s određenim kriterijima, posebno u pogledu upravljanja, što je područje koje je veoma bitno za EU, navodi se u izvještaju.

"Osim u Švedskoj, kvaliteta institucija i upravljanje relativno su loši u perspektivnim zemljama, posebno u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Mađarskoj", navodi ECB u izvještaju.

Inflacija je veća od dopuštene u pet od sedam perspektivnih zemalja, a ECB ističe zabrinutost zbog održivosti konvergencije inflacije u većini zemalja. ECB ima za cilj da stopa inflacije ne prelazi dva posto. 

Međutim, većina je zemalja ispunila kriterije po pitanju zaduživanja, deficita i kamatne stope, navodi ECB i dodaje da njihov izvještaj samo u ograničenom obimu razmatra uticaj pandemije koronavirusa, imajući u vidu neuobičajenu nesigurnost koju je stvorila.

Ipak, napominje se da se većina zemalja suočava s porastom budžetskog deficita, što je posljedica pandemije.

ECB također ističe da nijedna zemlja nije ispunila zakonske uslove za nezavisnost centralne banke, a sve osim Hrvatske nisu ispunile zahtjev o zabrani monetarnog finansiranja, što je ključni temelj modernog centralnog bankarstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU