Njemačka ukida karantin za putnike iz zemalja EU-a i Velike Britanije

16.05.2020. 09:39 / Izvor: Fokus
Njemačka ukida karantin za putnike iz zemalja EU-a i Velike Britanije

Iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopćeno da je ukinut četrnaestodnevni karantin za putnike koji dolaze iz zemalja članica EU i Velike Britanije.

Vlasti saveznih država Sjeverna Rajna-Vestfalija i Porajnje-Falačka su, bez čekanja odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke, od danas ukinuli karantin za putnike koji doputuju iz evropskih zemalja, zemalja Schengena i Velike Britanije

Iz njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova je saopćeno da je ukinut četrnaestodnevni karantin za putnike koji dolaze iz zemalja članica Evropske unije (EU), koji je uveden u okviru mjera sprečavanja širenja koronavirusa.

Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Björn Grünewäldern je na pres-konferenciji izjavio da odluka o ukidanju karantina stupa na snagu od sutra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Grünewäldern je istakao da će na kopnenim granicama biti ublažene mjere te da će i vlasti saveznih država poduzeti neke nove korake u skladu sa ovom odlukom.

On je kazao da putnici koji budu u Njemačku doputovali iz zemalja EU-a, zemalja Schengena i Velike Britanije neće biti prinuđeni na četrnaestodnevni karantin, međutim, ukoliko bude došlo do pogoršanja epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze, bit će im savjetovano da se samoizoliraju.

Rekao je da su moguće razlike u detaljima kada je riječ o primjeni ove odluke u saveznim državama te istakao da mjera karantina još uvijek važi za putnike koji dolaze iz drugih zemalja.

Glasnogovornik njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Christofer Burger je izjavio da će ministar Heiko Maas u ponedjeljak razgovarati sa kolegama iz zemalja EU o ograničenju putovanja.

Burger je dodao da će sastanak biti održan putem videolinka, te da će prisustvovati ministri zemalja u koje Nijemci najviše putuju.

Vlasti saveznih država Sjeverna Rajna-Vestfalija i Porajnje-Falačka su, bez čekanja odluke Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke, od danas ukinuli karantin za putnike koji doputuju iz evropskih zemalja, zemalja Schengena i Velike Britanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU