EU / EKONOMIJA

Njemačkoj nedostaje 17.000 njegovatelja

03.04.2018. 08:27 / Izvor: Index.hr

Novi ministar zdravlja Jens Span drastičan manjak njegovatelja u Njemačkoj želi ublažiti pojačanim uvozom radnika iz zemalja Evropske unije, prenose njemački mediji.

"U Njemačkoj već sada nedostaje više od 17.000 radnika u sektoru tuđe njege. I mi ćemo zato intenzivno vrbovati, osim pokušaja ponovnog aktiviranja domaćih snaga, intenzivno tražiti i njegovatelje iz Evrope. U Evropskoj uniji je na snazi pravilo slobodnog kretanja radne snage", rekao je Span, prenosi Index.hr.

On je najavio i ubrzano priznanje diploma i stručnih svjedočanstava iz inostranstva.

"Mjesecima i godinama traje put prije nego što doktorima i njegovateljima koji su već ovdje i koji mogu prionuti na posao budu priznate diplome", rekao je Span i najavio da će se ovaj problem, u saradnji sa saveznim pokrajinama, u čijoj nadležnosti leži priznavanje diploma, ubrzano rješavati.

Političar Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i stručnjak za zdravstvo Karl Lauterbah prebacio je Spanu da svojom politikom želi oslabiti EU partnere.

"Mi ne bismo smjeli pokupovati drugim zemljama njihove njegovatelje kojih i sada tamo već nedostaje", poručio je Lauterbah koalicionom partneru Spanu.

Span je nakon kritika preko Twittera objasnio da je pojačan uvoz njegovatelja iz ostalih EU zemalja samo jedan od mehanizama u procesu rješavanja problema drastičnog manjka njegovatelja u Njemačkoj.

Jedan od važnijih elementa, kako stoji i u demokršćansko-socijaldemokratskom koalicijskom ugovoru, jesu i programi kojima bi se zanimanje njegovatelja učinilo atraktivnijim, između ostalog, i povećanjem plata.

Dnevnik Passauer Neue Presse javlja kako je glavni problem slabijeg plaćanja činjenica da mnogi njegovatelji rade na određeno vrijeme preko agencija koje plaćaju ispod dogovorenog tarifnog ugovora.

Regularno i na puno radno vrijeme zaposleni njegovatelji zarade oko 3.000 evra bruto mjesečno dok u isto vrijeme oni koji su zaposleni preko agencija zarađuju oko 500 evra mjesečno manje.

Prema posljednjim statistikama iz 2015, u Njemačkoj radi oko 300.000 stranih njegovatelja, od čega ih najviše dolazi iz Poljske, iza koje slijede BiH i Kazahstan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU