EU

Norveška će zadržati 140 djece tražitelja azila

03.07.2014. 11:00 / Izvor: Fena

Norveška je saopćila u utorak da će poštediti protjerivanja 140 djece tražitelja azila u skladu s novom direktivom koja štiti maloljetnike dobro integrirane u ovoj zemlji.

Imigraciona uprava je napravila ovu procjenu na dan kada je stupio na snagu kompromis koji su u septembru postigle glavne političke stranke u zemlji kako bi dozvolile boravak porodicama ove djece.

Iako je roditeljima odbijen azilantski status, porodice, a to je 315 osoba, moći će ostati u Norveškoj.

Predlagači ovog kompromisa su procijenili da su se maloljetnici školovali i dobro integrirali, neki su i rođeni u Norveškoj, dobro govore norveški i trebalo bi da ponovo uče u zemlji u koju bi trebalo da odu.

Kompromis je "pojedinačno rješenje" i neće se primjenjivati u budućnosti, saopćilo je ministarstvo pravde.

Ovo pitanje je vrlo osjetljivo u jednoj od najbogatijih zemalja na svijetu, u kojoj je desna populistička stranka Stranka kongresa pobijedila na općim izborima u 2013. godini sa 16,3 posto i prvi put ušla u vladu s obećanjem da će zakočiti imigraciju.

Imigraciona uprava je odbila da precizira o kojim se nacionalnostima radi.

Najveći kontingent tražitelja azila u Norveškoj dolazi trenutno iz Eritreje, zatim Somalije i Sirije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU