Nove fabrike u Velenju i Valjevu sa oko 2.000 radnih mjesta

17.05.2019. 09:15 / Izvor: Avaz.ba
Nove fabrike u Velenju i Valjevu sa oko 2.000 radnih mjesta

U početku će praviti oko milion aparata godišnje i bit će zaposleno 300 do 400 novih radnika, a u sljedećoj fazi u planu je povećanje kapaciteta na četiri miliona televizora godišnje i povećanje broja zaposlenih na 1.000.

Slovenačka Gorenje Grupa, koja je od prošle godine u većinskom vlasništvu kineske Hisense Grupe, predstavila je danas razvojne planove po kojima se za dvije godine očekuje proširivanje proizvodnje izgradnjom novih pogona u Velenju i Valjevu.  

Kako je pojasnio direktor komunikacija Gorenja Denis Oštir, u proizvodnom kompleksu Gorenja u Velenju od kraja 2020. godine proizvodit će se televizori brenda Hisense namijenjeni evropskom tržištu.

U početku će praviti oko milion aparata godišnje i bit će zaposleno 300 do 400 novih radnika, a u sljedećoj fazi u planu je povećanje kapaciteta na četiri miliona televizora godišnje i povećanje broja zaposlenih na 1.000.

Istovremeno, gradit će se nova fabrika u Valjevu, na prostoru nekadašnje fabrike Elind, gdje će se praviti frižideri sa dvoja vrata. I tu se očekuje 1.000 novih radnih mjesta.

Iz Gorenja su napomenuli da razvijaju i pametne aparate koji će komunicirati sa korisnicima putem mobilne aplikacije, i da će za tri do četiri godine biti i na tržištu BiH. Pojasnili su da će korisnik, na primjer, moći "reći" pećnici da se uključi, bit će upozoren kada treba ubaciti jelo u rernu ili promiješati, frižider će upozoriti ako niste zatvorili vrata, veš mašina će sama komunicirati sa servisom...

"Za pet do deset godina neće biti aparata koji nisu pametni.", rekao je Vladimir Nardin, šef digitalnog marketinga Gorenje Grupe.

Stanka Pejanović, izvršna potpredsjednica Gorenja, osvrnula se na partnerstvo sa kineskom Hisense Grupom, istakavši da će ono omogućiti pristup novim tržištima i podsticaj stvaranju novog proizvodnog portfolija.

Kada je riječ o poslovanju Gorenja u BiH, prihod je u prošloj godini iznosio nešto više od 56 miliona KM, što je u odnosu na godinu prije povećanje za tri posto.

Direktor firme Gorenje Commerce Robert Polšak naglasio je da je za Gorenje tržište BiH tradicionalno vrlo važno i poklanjaju mu posebnu pažnju.

Inače, Gorenje postoji 70 godina. Osnovano je u selu Gorenje i u početku je pravilo poljoprivredne aparate.

Danas ima preko 11.000 zaposlenih, prisutni su u 90 zemalja svijeta, prihodi u prošloj godini premašili su 1,1 milijardu eura, a proizvodnja se nalazi u Sloveniji, Srbiji i Češkoj.

Zanimljivo je da je u proizvodnji u Velenju, koja dnevno može "izbaciti" i 3.000 samo veš mašina, zaposleno više žena nego muškaraca.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU