EU / EKONOMIJA

Objelodanjeno koji će biti kurs kune za prelazak na euro

26.09.2020. 08:57 / Izvor: Tanjug

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je danas da će kurs kune prema euru biti održavan na nivou od 7,53 do ulaska zemlje u eurozonu.

''Kurs od 7,5345 kuna za euro održavaće se uz sitnije korekcije sve do ulaska u evrozonu. To je najvjerovatnije i kurs za euro u trenutku ulaska u evrozonu", izjavio je Vujčić na skupu Dan velikih planova, prenosi Hina.

Ulazak u evropski kursni mehanizam (ERM II) u julu ove godine ocijenio je kao veliki uspjeh Hrvatske.

"Pritisli smo maksimalno i ušli pomalo 'na mišiće', jer bi bilo kakvo odgađanje produžilo taj rok minimalno za godinu dana", rekao je guverner.

Vujčić je naveo da su u posljednjih pola godine preduzete mjere monetarne politike bez presedana i dodao da su napravili niz operacija kako bi finansijsko tržište održali likvidnim - kombinacijom različitih mjera i operacija, ali i kupovinom vrijednosnih papira države.

"Radili smo kombinovanjem različitih mjera. Imali smo efekt kreiranja likvidnosti od 29 milijardi kuna (3,84 milijarde eura). To je sve dovelo do toga da održimo i stabilnost kursa i stabilnost banaka, fondova i cijelog finansijskog sistema", naglasio je.

Prema njegovim riječima, Hrvatska je danas u smislu devizne likvidnosti već na nivou prije korona krize.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU