EU / POLITIKA

Od 1. jula bolja zaštita putnika u EU

12.07.2018. 10:35 / Izvor: Agencije

Od 1. jula u Evropskoj uniji je na snazi nova direktiva koja obezbjeđuje veću zaštitu onih koji uplaćuju paket-aranžmane. 

Ova novina donosi više zaštite za oko 120 miliona putnika u EU, posebno u paket-aranžmanima, bez obzira na to da li su ih rezervisali u agenciji ili putem interneta. Kako piše Politika, neke od najvećih novina su u vezi sa otkazivanjima putovanja, ali i zaštiti putnika u slučaju elementarnih nepogoda.

Komesarka za pravosuđe, potrošače i rodnu ravnopravnost Vera Jurova, izjavila je da su ova pravila uvedena jer građani žele da budu u potpunosti zaštićeni čak i u slučaju onlajn rezervacija odmora gdje trenutno ima dosta problema.

"Nova pravila sada su prilagođena digitalnom dobu i novim vidovima rezervacije odmora. Putnici će istovremeno uživati nova prava kada je riječ o povraćaju novca pri otkazivanju putovanja i biti dobro zaštićeni u slučaju stečaja turističke agancije", izjavila je Jurova. 

Jedno novo pravilo propisuje da je organizator putovanja obavezan da u slučaju da nije moguć povratak putnika u predviđenom terminu obezbijedi čak tri dodatna noćenja. 

Novi propisi EU, kako se očekuje, trebalo bi da smanje štetu nanijetu putnicima za oko 430 mil eura. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU