Oporavak potražnje katapultirao europske proizvođačke cijene u srpnju

03.09.2021. 12:20 / Izvor: HINA
Oporavak potražnje katapultirao europske proizvođačke cijene u srpnju

Proizvođačke cijene u europskoj industriji porasle su u srpnju najsnažnije otkada je Eurostat počeo objavljivati izvješća

Proizvođačke cijene u europskoj industriji porasle su u srpnju najsnažnije otkada je Eurostat počeo objavljivati izvješća, odražavajući oporavak potražnje paralelno ublažavanju mjera suzbijanja pandemije covida 19.

Na razini EU-a proizvođačke cijene u industriji porasle su u srpnju na domaćem tržištu 2,2 posto u odnosu na lipanj, najsnažnije otkako je europski statistički ured prije dvadesetak godina počeo objavljivati podatke, pokazuje izvješće objavljeno u četvrtak.

U lipnju uvećane su 1,5 posto.

U industriji eurozone proizvođačke su cijene u srpnju porasle 2,3 posto, što je također njihov najsnažniji rast otkada je europski statistički ured počeo pratiti taj pokazatelj. U lipnju porasle su 1,4 posto.

Ubrzani rast proizvođačkih cijena odražava snažnu potražnju i učestale probleme u nabavi dijelova i sirovina paralelno oporavku gospodarstva od koronakrize i skok cijena energenata.

Najsnažnije su tako na oba područja na mjesečnoj razini porasle proizvođačke cijene u energetskom sektoru, za 5,3 posto u EU, te za 5,7 posto u eurozoni.

Kada se isključi energetski sektor, proizvođačke su cijene porasle 1,1 posto u EU, te 1,0 posto u eurozoni.

Izrazitiji je rast proizvođačkih cijena u srpnju bilježio i sektor intermedijarnih dobara, za 2,1 posto u EU, te za 1,9 posto u eurozoni.

Irski skok

Među zemljama EU-a najveći je skok proizvođačkih cijena na domaćem tržištu u srpnju u odnosu na lipanj bilježila irska industrija, za 20,6 posto.

Slijede Estonija i Belgija s rastom cijena za 6,4 odnosno 4,2 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke su cijene u industriji na domaćem tržištu u srpnju prema Eurostatu porasle 1,5 posto u odnosu na lipanj, najsnažnije od kraja 2016. godine. U lipnju uvećane su 1,1 posto.

Rast proizvođačkih cijena na mjesečnoj razini bilježile su u srpnju sve zemlje EU-a osim Malte gdje su bile stabilne, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Pandemijski efekt

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u industriji EU-a u srpnju na domaćem tržištu porasle 12,2 posto, te 12,1 posto u eurozoni, što je također njihov najveći skok otkada je Eurostat počeo objavljivati podatke.

U lipnju porasle su 10,4 posto u EU, te 10,2 posto u eurozoni.

Najveći je skok proizvođačkih cijena bilježio energetski sektor, za 28,3 posto u EU, te za 28,9 posto u eurozoni.

Snažno su porasle i proizvođačke cijene intermedijarnih proizvoda, za 13,1 posto u EU odnosno za 12,9 posto u eurozoni.

Kada se isključi energija, proizvođačke su cijene u EU porasle 6,9 posto, te 6,7 posto u eurozoni.

Hrvatska u društvu Francuske

Među zemljama EU-a najsnažnije su u srpnju na godišnjoj razini na domaćem tržištu porasle proizvođačke cijene u irskoj industriji, za 67,7 posto.

Slijede Estonija i Belgija s rastom proizvođačkih cijena od oko 23 posto.

U Hrvatskoj proizvođačke su cijene u industriji u srpnju na domaćem tržištu porasle za 8,9 posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim mjesecom, najsnažnije od rujna 2012. godine, pokazuju podaci Eurostata. U lipnju uvećane su 8,0 posto.

Sličan je postotni rast proizvođačkih cijena u srpnju bilježila Francuska, za 8,6 posto.

Najskromnije su pak porasle cijene na Malti, za 1,4 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU