EU / EKONOMIJA

Ova evropska zemlja prva uvodi besplatan javni prevoz

06.12.2018. 10:00 / Izvor: Index.hr

Prva zemlja na svijetu s besplatnim javnim prevozom postaje Luksemburg.

Kako javlja The Guardian, ponovno izabrana koaliciona vlada na čelu sa Havijerom Betelom planira ukinuti plaćanje prevoza u vozovima, tramvajima i autobusima i to već sljedećeg ljeta.

Betelova Demokratska stranka, koja je ušla u vladu s ljevičarskom strankom Socijalističkih radnika te sa Zelenima, obvezala se da će joj okolina biti prioritet. To joj je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja u kampanji, a osim besplatnog prevoza širom zemlje, planira i legalizovati kanabis te uvesti dva nova državna praznika.

Kako javlja The Guardian, Luksemburg Siti, glavni grad te zemlje, ima jedan od najgušćih saobraćaja u svijetu te su česte sobraćajne gužve.

U tom gradu živi oko 110.000 ljudi, ali još oko 400.000 njih svakodnevno dolazi u grad na posao. Studija provedena u gradu pokazala je da vozači u gradu provode 33 sata u saobraćajnim gužvama.

Cijela zemlja ima 600.000 stanovnika, ali oko 200.000 ljudi iz pograničnih područja u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj svakodnevno dolazi raditi u Luksemburg.

Luksemburška vlada je ovog ljeta već uvela besplatan javni prevoz za svako dijete i sve mlađe od 20 godina. Učenici srednjih škola pak imaju besplatne vožnje od škole do doma.

Osobe koje rade u gradu plaćaju 2 evra za dva sata vožnje javnim prevozom. Ta dva sata pokrivaju gotovo sve lokacije u zemlji, budući da je njezina površina 2.590 kvadratnih kilometara.

Ipak, od 2020. vlada ukida plaćanje javnog prevoza, a neki detalji se tek moraju riješiti poput regulisanja prvih razreda u vozovima.

(index.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU