Pahor: Odluka EK o hrvatsko-slovenskom sporu šalje lošu poruku zapadnom Balkanu

11.09.2018. 08:18 / Izvor: Fena
Pahor: Odluka EK o hrvatsko-slovenskom sporu šalje lošu poruku zapadnom Balkanu

Izrazio je nezadovoljstvo odlukom Europske komisije da se ne miješa u bilateralni spor Hrvatske i Slovenije.

Slovenski predsjednik Borut Pahor istaknuo je u ponedjeljak kako odluka Europske komisije da se ne miješa u pitanje arbitraže između Hrvatske i Slovenije šalje negativnu poruku zemljama zapadnog Balkana koje se žele pridružiti Europskoj uniji.

Govoreći nakon slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i premijera na odlasku Mire Cerara, Pahor je u govoru na uvodu Bledskog strateškog foruma, na kojem su sudjelovali i glavni pregovarač EU-a za brexit Michel Barnier, povjerenica EK Violeta Bulc, nekoliko ministara vanjskih poslova i predstavnici europskih političkih i ekonomskih organizacija, naglasio kako se za razliku od prethodnih govornika mora osvrnuti na "osjetljivo pitanje" proširenja EU-a na jugoistok Europe.

Izrazio je nezadovoljstvo odlukom Europske komisije da se ne miješa u bilateralni spor Hrvatske i Slovenije.

Pahor je istaknuo kako Komisija svojim stavom prema odluci arbitražnog suda nije prepoznala da šalje negativnu poruku zemljama zapadnog Balkana koje će za ulazak u EU trebati riješiti brojna bilateralna pitanja. 

"Zašto bi države postizale bilateralne dogovore o otvorenim pitanjima ako ih ne moraju poštivati?", upitao je Pahor.

Pahor je u govoru rekao kako je Europska unija u zastoju, prenosi Hina.

"Ne kažem da je u krizi, mislim da bi to bilo strogo, no mislim da postoji mnogo argumenata da je riječ o zastoju", ustvrdio je.  

No, upozorava slovenski čelnik, to ne znači da na mjestu stoje i oni koji nisu za daljnje jačanje Europske unije, jer se vidi sve veći povratak nacionalnim politikama.

Oni koji su proeuropski nastrojeni nemaju jasnu viziju budućnosti, a ukoliko se ona ne stvori zastoj će prerasti u nazadovanje, smatra Pahor i zaključuje kako bi se prevladavanje nacionalne nad europskom politikom, što se još nije dogodilo, moglo pretvoriti u krizu. 

Slovenski predsjednik tvrdi kako se takva oslabljena Unija neće moći proširiti na zapadni Balkan, te je rekao kako je potrebno poduzeti neku vrstu političkog rizika, predloživši nešto poput referenduma o nekom pitanju kojim bi se pokazalo da većina članica i dalje podržava EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU