Plakalo: Zadržati optimizam iz Brisela i provesti ga i u praksi

01.10.2020. 12:59 / Izvor: Fena
Plakalo: Zadržati optimizam iz Brisela i provesti ga i u praksi

Smatra da je pitanje pristupanja Malom Schengenu svakako važno, i ohrabrenje je kada je postignut konsenzus i u tom pogledu.

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izrazio je zadovoljstvo iznesenim stavovima i ohrabrujućim zaključcima tokom jučerašnje posjete članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine zvaničnom Briselu.

"Posjeta je, ipak, bila onakva kakvu sam i očekivao, sa razumnim odgovornim i efektivnim stajalištima sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine u interesu svih njenih građana. Podstrek je to koji dolazi u vrijeme sve češće konfrontriranih stavova i disonatnosti unutar Predsjedništva BiH pod okriljem vođenja više individualne politike nego kolektivne sva tri člana Predsjedništva BiH", kazao je Plakalo za Fenu.

Po njegovim riječima, jasno je da se neće moći ispuniti svih 14. kriterijuma iz četiri oblasti mišljenja Evropske komisije za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, ali je ohrabrujuće da su neki neki od njih riješeni ili su na putu rješavanja, kao što je ukidanje smrtne presude u RS-u, izmene zakona o VSTV-u, donošenju zakona o sukobu interesa, zakona o porijeklu imovine, usvojenoj strategiji za revidiranje ratnih zločina na Vijeću Ministara BiH, a izbori u Mostaru konačno će biti održani.

"Sve su tu određeni elementi iz 14 prioriteta za Bosnu i Hercegovini, koji opet nisu uslov za dobijanje kandidatskog statusa, već za otpočinjanje pregovora sa EU, što je status iznad kandidatskog", naveo je.

Smatra da je pitanje pristupanja “Malom Schengenu” svakako važno, i ohrabrenje je kada je postignut konsenzus i u tom pogledu, ali će to zahtijevati jednu dublju analizu svega što to  predstavlja za Bosnu i Hercegovinu.

"Međutim, s obzirom da iskustva “Višegradske grupe” koja je 1991. godine napravila taj savez i u paketu ušla u članstvo EU (Češka, Slovačka, Poljska i Mađarska) kao jači i konkuretniji ekonomski prostor, možemo se voditi tim pozitivnim egzamplarima i po pitanju “Malog Schengena”, ali prvo, naravno, moraju se riješiti otvorena pitanja, kao što su između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije kada je u pitanju konačno potpisivanje sporazuma o granici. U tom kontekstu očekujem, ukoliko se zadrži optimizam iskazan jučerašnjom posjetom Predsjedništva BiH Briselu, da se isti počne primjenjivati i u praktičnom smislu, kako bismo mogli dobiti kandidatski status na proljeće 2021. godine", izjavio je za Fenu generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH povodom jučerašnje posjete članova Predsjedništva BiH Briselu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU