EU

Poljska će se žaliti na zabranu mentol cigareta

22.07.2014. 13:44 / Izvor: EurActiv.rs
Poljska će se žaliti na zabranu mentol cigareta

​Poljska će se žaliti Evropskom sudu pravde na zabranu duvanskih proizvoda sa aromom s obrazloženjem da će to nepravedno pogoditi zemlju koja je jedan od najvećih potrošača i proizvođača mentol cigareta u Evropskoj uniji.

Poljska će se žaliti Evropskom sudu pravde na zabranu duvanskih proizvoda sa aromom s obrazloženjem da će to nepravedno pogoditi zemlju koja je jedan od najvećih potrošača i proizvođača mentol cigareta u Evropskoj uniji. Mentol cigarete učestvuju u ukupnoj prodaji u Poljskoj sa 20% i ta zemlja želi da se smatraju tradicionalnim proizvodom, dakle da budu izuzete iz direktive EU. Zabrana mentol i drugih cigareta sa aromom u sklopu je širokog zakonodavstva EU usmerenog na borbu protiv pušenja koje će početi da se primjenjuje 2016. pri čemu će mentol cigarete biti zabranjene širom EU od 2020. godine.

Zamjenik poljskog premijera i ministar ekonomije Poljske Januš Pjehoćinski kaže da mentol cigarete treba smatrati tradicionalnim proizvodom, kao švedski "snas" (snus - kijanje), duvan u prahu koji se stavlja pod usne, čime bi bile izuzete iz evropske direktive.

Prema podacima Svjetske fondacije za pluća, Poljska je jedna od zemalja EU sa velikom potrošnjom duvanskih proizvoda. Godišnje se u Poljskoj popuši 1.586 cigareta po stanovniku, dva puta više nego u Velikoj Britaniji.

Novi evropski propisi posebno će pogoditi ljubitelje mentol cigareta jer je svaka peta popušena cigareta u Poljskoj sa aromom mentola prema svaka deseta u Švedskoj ili tek svaka stota u Španiji, Austriji ili Slovačkoj.

"Mentol cigarete su ušle u Poljsku 1953. godine i poljski pušači razvili su posebnu sklonost prema njima", kaže Magdalena Vlodaršik, predstavnica British American Tobačo, Imperijal tabaka, Philip Morrisa i (Japan, Internationala  koji zajedno drže 99% poljskog tržišta.

Pored toga što je potrošač, Poljska je i drugi po veličini proizvođač duvana u EU. Na poljskim poljima pod duvanom radi više od 60.000 ljudi.

Poljska je i sedmi po veličini proizvođač cigareta u svetu sa pet prerađivačkih pogona i šest fabrika koji zapošljavaju hiljade ljudi.

Duvanska industrija Poljske pozdravila je vladinu odluku da se žali na EU Evropskom sudu pravde.

EU je 26. februara 2014. usvojila izmjene direktive o duvanu iz 2001. godine čiji je glavni cilj da učini duvanske proizvode manje privlačnim mladim ljidima.

Direktivom je propisana obaveza da na svim paklicama cigareta upozorenje na štetnost duvana pokriva 65% površine.

Predviđeno je i da se reguliše sektor elektronskih cigareta koje treba da budu proglašene ili za medicinski proizvod koji pomaže pušačima da ostave pušenje ili za duvanski proizvod.

Pored toga, novim propisima će se zabraniti dodavanje aroma u cigarete i duvan za uvijanje koje može da doprinese privlačnosti pušenja. Mentol će biti zabranjen od 2020. a arome će biti dozvoljene u duvanu za lulu.

Nove propise članice EU treba da uvedu u roku od dve godine od dana stupanja na snagu izmjenjene direktive o duvanu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU