EU

Polovina Evropljana smatra da štednja nije dala rezultate

05.10.2013. 10:35 / Izvor: EurActiv.rs
Polovina Evropljana smatra da štednja nije dala rezultate

Čak 51 posto Europljana smatra da politika štednje, koju su provodile zemlje članice EU, nije uspjela niti je donijela rezultate, zaključeno je nakon provedene Galupove ankete.

Polovina Evropljana smatra da mjere štednje nisu dale rezultate a 60% anketiranih u najnovijem istraživanju vjeruje da postoje i bolji načini od štednje za izlazak iz ekonomske krize. U štednju najmanje vjeruju u zemljama u krizi sa juga Evrope a najviše u Bugarskoj i Mađarskoj. S obzirom na socijalne posljedice krize, Evropska komisija je radi jačanja socijalne dimenzije ekonomske i monetarne unije najavila novi pokazatelj - socijalni semafor, koji treba pravovremeno da ukaže na probleme u socijalnoj sferi i zapošljavanju u EU.

Najnovije Galupovo (Gallup) istraživanje potvrdilo je da javno mnijenje u Evropskoj uniji ne prihvata ideju da je jedini način za borbu sa krizom "kresanje" troškova.

Podrška mjerama štednje najmanja je u krizom pogođenim zemljama juga Evrope i u Grčkoj 94% ispitanika, u Portugaliji 81% a u Španiji 80% vjeruje da postoje bolje alternative.

Da politika štednje nije bila djelotvorna u borbi s krizom smatra 51% anketiranih a samo 5% vjeruje da je štednja dala rezultate. Pri tome najviše poverenja u politiku štednje u EU imaju u Bugarskoj (67% ispitanika) i Mađarskoj (62%).

Na pitanje ko je imao koristi od štednje, 67% ispitanika je odgovorilo "samo neke zemlje" a 77% je "uprlo prst" u Njemačku, prenosi EurActiv.com.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU