EU / EKONOMIJA

Postignut dogovor o okviru EU-a za provjeru stranih ulaganja

21.11.2018. 13:12 / Izvor: Fena

Europski parlament, Vijeće i Komisija u utorak su postigli dogovor o okviru EU-a za provjeru izravnih stranih ulaganja, kojim bi se u konačnici provodila kontrola nad strateškom imovinom europskih poduzeća od ključne važnosti za Europsku uniju.

S pomoću dogovorenog paketa EU i njegove države članice moći će zaštititi svoje temeljne interese te istodobno ostati jedan od najotvorenijih režima ulaganja u svijetu, stoji u priopćenju Europske komisije.

Otvorenost prema izravnim stranim ulaganjima temelji se na ugovorima EU-a. Izravnim stranim ulaganjima potiču se gospodarski rast, inovacije i zapošljavanje. Međutim, u nekim slučajevima strani ulagači mogu pokušati steći stratešku imovinu koja bi im omogućila da kontroliraju ili utječu na europska poduzeća čije su djelatnosti od ključne važnosti za sigurnost i javni poredak u EU-u i njegovim državama članicama.

"Europa mora uvijek braniti svoje strateške interese, i to je upravo ono što će nam novi okvir pomoći ostvariti. To je ono što želim reći kad kažem da nismo naivni u provedbi slobodne trgovine. Potrebno je osigurati nadzor nad postupcima u kojima strana poduzeća kupuju europsku stratešku imovinu", izjavio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Prijedlog uspostave europskog okvira za provjeru izravnih stranih ulaganja u Europskoj uniji dio je napora koje Komisija ulaže u izgradnju Europe koja štiti poduzeća, radnike i građane, stoji u priopćenju.

Komisija je 14. rujna 2017. iznijela prijedlog o okviru za provjeru izravnih stranih ulaganja, a o prijedlogu su se 10. srpnja 2018. počeli voditi trilateralni razgovori s Europskim parlamentom i Vijećem. Dva suzakonodavca sada trebaju potvrditi taj dogovor i dati konačno "zeleno svjetlo" kako bi prijedlog mogao stupiti na snagu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU