EU / EKONOMIJA

Postignut dogovor o starim dizelašima u Njemačkoj

02.10.2018. 13:52 / Izvor: Akta.ba

Njemačka vlada je pronašla rješenje za milione Njemaca koji voze stare automobile na dizel, saopštile su danas partije u vladajućoj koaliciji.

Na kraju noćnog sastanka u Berlinu, zvaničnici konzervativaca i socijal-demokrata su objavili "koncept za čist vazduh i obezbjeđivanje kretanja kroz gradove".

Detalji će biti predstavljeni danas.

Političari i autoindustrija već mjesec dana su pokušavali da pronađu kompromis oko organizovanja skupog osavremenjivanja vozila s dizel motorima, tehnologije izmišljene u Njemačkoj.

Račun bi mogao biti prilično veliki za proizvođače automobila, koj su varanjem na testovima zagađenja izazvali krizu.

"Autoindustrija je izazvala problem, ona treba i da plati", rekla je jučer ministarka za životnu sredinu Svenja Schulze iz SPD.

Vlada na raspolaganju ima tri tehničke mogućnosti koje mogu i da se kombinuju: zamjena dijelova na automobilima, olakšice prilikom zamjene najstarijih dizelaša i neprestana nadogradnja softvera za kontrolu emisije gasova, javlja Beta.

Probleme vladi je stvorilo i to što je više njemačkih sudova zaprijetilo zabranom najštetnijih dizelaša u desetinama najzagađenijih gradova.

I sama mogućnost uvodjenja tih zabrana je ubrzala pad prodaje dizel vozila. Njihov udio na tržištu je opao s 48 odsto 2015. na oko 39 odsto u 2017.

Ministar saobraćaja Andreas Scheuer je rekao da vlada želi da izbjegne zabrane saobraćanja. Njemačka autoindustrija zapošljava oko 800.000 ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU