Postignuti politički dogovori, ali reforme ključne za napredak ka EU

01.01.2021. 10:05 / Izvor: Fena
Postignuti politički dogovori, ali reforme ključne za napredak ka EU

U 2020. godini postignuti su neki dogovori na političkom nivou kada je u pitanju put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić.

U 2020. godini postignuti su neki dogovori na političkom nivou kada je u pitanju put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić.

Podsjetio je da je u toj godini s radom počeo novi saziv Vijeća ministara BiH koji je formiran nakon općih izbora održanih 2018. godine, a uz rad Parlamentarne skupštine zabilježeno je nešto intenzivnije uključivanje Predsjedništva BiH u to pitanje.

Jedan od važnih političkih dogovora bio je i onaj o održavanju lokalnih izbora u Mostaru, gradu gdje izbora nije bilo 12 godina nakon odluke Ustvanog suda, kaže Topčagić.

"Imali smo određen stepen angažiranosti političkih aktera u procesu evropskih integracija, ali i angažman administracije u realizaciji zadataka koji su predviđeni akcionim planovima posebno u vezi s akcionim planom o Mišljenju Evropske komisije povodom aplikacije BiH za članstvo u EU" dodao je.

Međutim, iako postoji određen napredak koji je konstatiran, Topčagić je mišljenja da je BiH propustila još jednu godinu da napravi značajniji iskorak u procesu evropskih integracija.

Kako je pojasnio pandemija koronavirusa koja se dogodila u 2020. godini je fenomen koji je uticao na mnogo toga ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u cijelom svijetu, ali niti pandemija niti neki drugi razlozi ne mogu biti opravdanje za izostanak pravog napretka u reformskom procesu i ispunjavanju uvjeta za napredak u procesu evropskih integracija.

Topčagić kaže da je činjenica da domaći politički akteri uz svu verbalnu podršku tom procesu imaju i druge pojedinačne prioritete kojima daju veći značaj kada dođe do razgovora o tome šta treba uraditi.

Govoreći o tome šta BiH očekuje u 2021. godini, Topčagić kaže da ohrabruje obećanje iz Evropske komisije da BiH može dobiti kandidatski status uz odgovarajući napredak jer ranije takve izjave evropskih zvaničnika nije bilo.

Naime, evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi te visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell kazali su da BiH može računati na kandidatski status, ali uz napredak u ispunjavanju 14 prioritetnih oblasti iz Mišljenja Evropske komisije.

"Kratak je period u kojem je potrebno napraviti taj napredak, a ako računamo s kandidatskim statusom oko polovine 2021. godine intenzivne aktivnosti se moraju što prije pokrenuti" podvukao je Topčagić.

Potrebno je prije svega, kaže Topčagić, sagledati mjesto BiH u regiji i na evropskom kontinentu jer je BiH po mnogim statistikama među posljednjima ili često posljednja u napretku te je potrebno da se takvo što promijeni.

"To nije pitanje takmičenja i prestiža nego je to pitanje realne podrške za naš život, rad, funkcioniranje i razvoj, za sustizanje naših susjeda i članica EU u perspektivi približavanje evropskom prosjeku. Ono što vidimo za sada je da BiH sve više zaostaje, ali i druge države u regiji", istaknuo je.

Mišljenja je da takvo saznanje sazrijeva i sve je vidljivije i u Evropskoj uniji i neke aktivnosti koji se vode uključujući Investicioni fond za zapadni Balkan su upravo usmjerene na to da se podstakne brži razvoj i BiH i drugih država u regiji.

No, za takvo nešto, naglašava Topčagić, od iznimne je važnosti osmisliti, dogovoriti i zajednički provoditi unutar države intenzivan reformski program i to je najvažnija stvar za naredni period, zaključio je predsjednik Panevropske unije BiH Osman Topčagić u razgovoru za Fenu.

Fotografija: Start BiH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU