EU / REGIJA

Potpisan Protokol Srbije i EU-a: Povoljniji tretman za hrvatski izvoz

26.06.2014. 12:25 / Izvor: HRT

Srbija je potpisala Protokol na svoj Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će omogućiti Hrvatskoj da s tom zemljom trguje u istom opsegu i pod istim uvjetima kao i prije članstva u Europskoj uniji.

Protokolom je prilagođen Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i Srbije kako bi se uzelo u obzir činjenicu da je Unija proširena na novu članicu Hrvatsku. Protokol je bio parafiran još u prosincu prošle godine. Sada nakon potpisivanja, protokol mora proći kroz proces ratifikacije, ali to ne odgađa njegovu primjenu i on će se početi primnjenjivati za nešto više od mjesec dana, 1. kolovoza.

Protokol, između ostaloga, omogućava Hrvatskoj da i dalje izvozi cigarete po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije ulaska u Europsku uniju i to u sljedeće tri godine.

Srbija je na početku pregovora o protokolu tražila da se na hrvatske cigarete primjenjuje ista carinska stopa od 57 posto kao i za cigarete iz drugih članica EU-a. 

Europska komisija, koja pregovara u ime zemalja članica, u pregovorima inzistira na načelu zadržavanja tradicionalnog opsega trgovine. To načelo još uvijek ne prihvaća Bosna i Hercegovina, koja i dalje inzistira na tome da želi štiti svoje uvođenjem viših carinskih stopa za hrvatske proizvode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU