Prelazak na euro ima više mana nego prednosti

07.05.2015. 10:42 / Izvor: SRNA
Prelazak na euro ima više mana nego prednosti

Više od polovine anketiranih Nijemaca smatra da prelazak na evro ima više mana nego prednosti. Prema anketi koju je provela Banka Škotske, skoro 20 odsto Nijemaca ne vjeruje u jedinstvenu evropsku valutu.

Više od polovine  anketiranih Nijemaca smatra da  prelazak na evro ima više mana nego prednosti. Prema anketi koju je provela Banka Škotske, skoro 20 odsto Nijemaca ne vjeruje  u jedinstvenu evropsku valutu.

Njemački list "Dojče virtšafts nahrihten" navodi da neki stanovnici ekonomski najjače zemlje EU osjećaju nostalgiju za  njemačkim markama.

Nijemci još uvijek kod kuća čuvaju 13 milijardi maraka, dok svaki deseti građanin ne vjeruje bankama. Rukovodilac Centra za njemačka istraživanja Evropskog instituta RAN Vladislav Belov podsjeća da je tokom prelaska  na evro zabilježen određeni inflatorni skok.

Takođe, Nijemci nisu zadovoljni time što je od 1999. do 2014. godine evro bitno devalvirao. Nijemci osjećaju nostalgiju za  markama i zbog troškova u i nostranstvu.

Do januara ove godine za jedan evro dobijao se jedan švajcarski franak i 20 centi,a sada su  evro i franak skoro jednaki, što znači da je švajcarska roba znatno poskupjela.

Nova stranka  - Alternativa za Njemačku, koja je formirana prije dvije godine, računa upravo na ta evroskeptična raspoloženja. Stranka je već ušla u tri lokalna istočnonjemačka parlamenta, a ako sada uđe u parlament Bremena - , to će značiti da ima šansu da se na jesen 2017. godine nađe i u saveznom parlamentu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU