Program HORIZON 2020 kao prilika za privrednike i fakultete u BiH

29.04.2014. 08:26 / Izvor: eKapija.ba
Program HORIZON 2020 kao prilika za privrednike i fakultete u BiH
OTVORI GALERIJU

Jučer je u Mostaru počela dvodnevna konferencija o programu HORIZON 2020, okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i inovacije za period 2014 do 2020 u kojem može učestvovati i Bosna i Hercegovina

Jučer je u Mostaru počela dvodnevna konferencija o programu HORIZON 2020, okvirnom programu Evropske unije za istraživanje i inovacije za period 2014 do 2020 u kojem može učestvovati i Bosna i Hercegovina kao potencijalna zemlja kandidatkinja za članstvo u EU. Konferencija se održava u okviru 300 hiljada eura vrijednog projekta koji finansira Evropska unija Izgradnja kapaciteta u BiH za evropske programe i inicijative za istraživanja i tehnološki razvoj (RTDPI)“ u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH. Cilj konferencije jeste predstaviti HORIZON 2020 i svim zainteresiranim akterima pružiti pomoć u kreiranju projektnih prijedloga za učešće u ovom programu.

Program HORIZON 2020 ima za cilj povećanje konkurentnosti Evrope globalno, ekonomskog razvoja, stvaranja novih radnih mjesta i prevazilaženje ekonomske krize. Omogućeno je aktivno učešće privrede, posebno malih i srednjih preduzeća, da pokrenu inovativne projekte i povećaju zaposlenost. Tokom konferencije učesnici će imati priliku da od stručnjaka čuju šta je zapravo HORIZON 2020 i šta može ponuditi kako privrednicima tako i fakultetima, te kako mogu pristupiti ovom programu, a posebna će pažnja biti posvećena pisanju kvalitetnih projektnih prijedloga.

Podsjetivši kako Ministarstvo civilnih poslova BiH kroz različite projekte daje snažnu podršku jačanju međunarodne naučne i tehničke saradnje, Ammar Miraščija, šef Odjela za nauku Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine istakao je da je oblast nauke i istraživanja do sada posebno apostrofirana u Izvještajima o napretku BiH kao jedna od rijetkih oblasti u kojima je postignut neki pomak. "Aktivnosti Ministarstva civilnih poslova BiH su usmjerene ka ulasku naše zemlje u Evropski istraživački prostor i Uniju za inovacije i izgradi strukturu koja zadovoljava evropske standarde, a HORIZONT 2020 u tom procesu ima značajnu ulogu", zaključio je Miraščija.

Savjetnik federalnog ministra nauke i obrazovanja, Aldin Međedović, posebno je naglasio važnost HORIZON-a 2020 za bosanskohercegovačku državu koja još uvijek nema izgrađen ni jedinstveni ekonomski prostor, što je osnovni preduslov za razvoj preduzetničke ekonomije. "HORIZON 2020 je važan instrument za razvijanje savremenog preduzetništva i  razvoja inovacijskih programa kojim se implicira jedinstveno tržište znanja, istraživanja i inovacija koje omogućava istraživačima, istraživačkim institucijama i poslovnim subjektima da slobodno cirkulišu i međusobno sarađuju kroz kompetitivnost za izvrsnost", istakao je Međedović. Prema njegovim riječima, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je u proceduru usvajanja uputilo desetogodišnju Strategiju razvoja naučno-istraživačkog rada i istraživačko razvojne djelatnosti.

"Želimo što prije vidjeti uspješne projekte iz BiH koji imaju razvojni karakter, a posebno projekte koji će uključiti konkretnu suradnju između visokog obrazovanja i naših poduzeća", naglasio je u svom obraćanju učesnicima konferencije Mladen Kostić, ispred kompanije INTERA Tehnološki park iz Mostara. Kako je objasnio, da bi se to dogodilo BiH treba što veći broj ljudi - i u institucijama, i u poduzećima - koji razumiju na koji način funkcioniraju EU fondovi jer je to jedini način da se razviju valjani projektni prijedlozi koji će biti odobreni, a ova konferencija će upravo u tom smislu ponuditi značajne informacije i iskustva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU