Propisi EU-a brinu poljoprivrednike Moldavije

08.04.2014. 12:54 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Propisi EU-a brinu poljoprivrednike Moldavije

Moldavija, poput Gruzije i Ukrajine, bivša je sovjetska republika koja se nada članstvu u Evropskoj uniji. Trenutno pregovara o Sporazumu o pridruživanju koji će, kada bude završen, učiniti državu bližom standardima i zakonima EU-a.

Problem proizvođača meda predstavlja korištenje antibiotika za zaštitu pčelinjaka koje je zabranjeno u EU-u.

Moldavija, poput Gruzije i Ukrajine, bivša je sovjetska republika koja se nada članstvu u Evropskoj uniji. Trenutno pregovara o Sporazumu o pridruživanju koji će, kada bude završen, učiniti državu bližom standardima i zakonima EU-a.

Upravo to brine male poljoprivrednike, a među njima je i Ivan Bordeian, proizvođač meda. Blizu 95 posto meda ove države prave osobe poput Ivana, s košnicama u njihovim baštama.

Na ovaj način zarađuju dodatni prihod u najsiromašnijoj državi Evrope, gdje je prosječna mjesečna plaća manja od 30 eura.

Deseci hiljada mladih Moldavaca primorani su posao tražiti izvan države, najviše u Rusiji. Tamo je i odlazio najveći dio proizvodnje meda, ali sada traže nova tržišta.

Problem je mnogo antibiotika koji se koriste da bi pčelinjaci ostali zdravi, praksa koja je zabranjena u Evropskoj uniji. Jednostavno, oni nemaju novca za skupe inspekcije i certifikate za košnice.

"Nadamo se da će nam neko moći pomoći. Za sada sve što možemo uraditi jeste da naporno radimo - napravimo kvalitetan proizvod i uživamo u cjelokupnom procesu", govori Bordeian.

"A kad je riječ o samoj prodaji - stvarno ne znam šta da vam kažem."

Gorak okus rastavljenosti

Tokom vožnje ka zapadu, na granici sa EU-om, prvo što upada u oči je nerazvijenost i praznina ovog dijela Moldavije. Cijela jedna generacija ga je napustila u potrazi za poslom drugdje. Jedan prodavač pokraj puta iznio je stav većine stanovništva.

"Čuo sam da je život u Evropi dobar i da ima posla, ali bih radije da život ovdje postane bolji kako bi se svi oni koji su otišli vratili kući."

Novinar Al Jazeere, koji se javio sa granice između Moldavije i Rumunije, ističe kako proizvođači meda nisu svjesni opasnosti.

"Kada se ova granica iza mene otvori prema Evropi, kroz nju će projuriti roj pravila i regulativa iz Brisela koje će im promijeniti život zauvijek", dodaje.

Bordeianov sin se sa porodicom preselio u Chicago. Fotografija njegovih unučića je posebno istaknuta. Svi bi oni željeli ponovno biti na okupu za istim stolom i kušati svoj med.

Umjesto toga, mnogim porodicama je ostao samo gorak okus rastavljenosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU