Prvi put u historiji: EU izdaje 80 milijardi eura vrijedne obveznice u sklopu plana oporavka

02.06.2021. 08:34 / Izvor: seebiz.eu
Prvi put u historiji: EU izdaje 80 milijardi eura vrijedne obveznice u sklopu plana oporavka

Izdavanje prvih obveznica moglo bi krenuti već krajem mjeseca.

Prvi put u historiji Evropska komisija u ovoj godini očekuje izdavanje 80 milijardi eura dugoročnih obveznica kako bi pomogla finansirati 750 milijardi eura vrijedan plan oporavka od koronavirusa.

Prodajom obveznica, kao i kratkoročnih vrijednosnica u 2021. godini, EU će "uspjeti pokriti najnužnije potrebe država članica i postaviti ih na put održivog oporavka", rekao je evropski povjerenik za proračun Johannes Hahn u priopćenju, najavljujući plan.

Izdavanje prvih obveznica moglo bi krenuti već krajem mjeseca, a kratkoročni vrijednosni papiri bi se prodavali od septembra, objašnjeno je u priopćenju Komisije.

Od sredine 2021. do 2026. godine, prosječno bi godišnje zaduživanje trebalo iznositi oko 150 milijardi eura, navodi se.

Najava dolazi nakon što je svih 27 država članica na nacionalnoj razini odobrilo modele finansiranja za taj plan, dajući zeleno svjetlo Komisiji za početak zaduživanja.

Čelnici EU-a dogovorili su se za program prije gotovo godinu dana, zajedno s proračunom od 1.100 milijardi eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, koji će biti finansiran uglavnom doprinosima država članica.

Fond za oporavak ovisi o daleko najvećoj dugoročnoj inicijativi zajedničkog zaduživanja koje su ikad poduzele države Evropske unije, a pregovori su bili teški. Udruženom dugu tradicionalno su nesklone fiskalno konzervativne države poput Nizozemske, Finske i Njemačke.

Sav posuđeni novac podijelit će se do 2026. godine, a trebao bi biti vraćen do 2058. Iznos od 750 milijardi eura trebao bi biti isplaćen dijelom kao bespovratna sredstva, a dijelom kao niskokamatni zajmovi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU