EU

Rekordna stopa popularnosti njemačke vlade

08.08.2014. 08:39 / Izvor: Fena
Rekordna stopa popularnosti njemačke vlade

Sudeći po anketi Deutschlandtrend među 1.003 osobe, za TV mrežu ARD, stopa odobrovanja rada koalicione vlade, koja je na vlasti od decembra 2013., porasla je za sedam posto, na najviši nivo od 1997. godine otkako se prave takve ankete, prenosi Reuters.

Zadovoljstvo Nijemaca radom njihove vlade dostiglo je rekordni nivo,  dok je 57 posto njih zadovoljno i radom koalicije desnice i ljevice pod vodstvom Angele Merkel, pokazala je anketa koja, također, pokazuje da je čak  74 posto ispitanika posebno pohvalilo rad kancelarke. 

Sudeći po anketi Deutschlandtrend među 1.003 osobe, za TV mrežu ARD, stopa odobrovanja rada koalicione vlade, koja je na vlasti od decembra 2013., porasla je za sedam posto, na najviši nivo od 1997. godine otkako se prave takve ankete, prenosi Reuters. 

Stopa odobravanja rada kancelarke Merkel porasla je za tri posto, na najviši nIvo u skoro sedam godina. 

Ključni ministri u vladi kao što su ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier i ministar finansija Wolfgang Schaeuble također uživaju veliku podršku, sa 74 posto i 65 posto. 

Njemačka je zabilježila najveću stopu ekonomskog rasta u tri godine u prvom kvartalu 2014. godine, a koalicijska vlada Angele Merkel uvela je minimalnu plaću i nižu starosnu dob za penzionisanje za neke radnike. 

Kancelarka je, također, stekla veliku popularnost zbog njenog mudrog rukovođenja tokom krize u eurozoni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU