EU

Renzi: Europa pripada građanima, ne njemačkim bankarima

07.07.2014. 12:40 / Izvor: HRT

Europa pripada svojim građanima, a ne njemačkim i talijanskim bankarima, rekao je šef talijanske vlade Matteo Renzi u odgovoru na govor predsjednika njemačke središnje banke, koji je talijanski tisak ocijenio napadom na prezadužene zemlje.

Renzi, čija zemlja ima golem državni dug, zauzima se za bolju iskorištavanje fleksibilnosti koju dopuštaju europska proračunska pravila, kako bi se pokrenula ulaganja u korist rasta. Postojeća pravila o stabilnosti eura omogućuju fleksibilnost koju treba iskoristiti kako bi se potaknuo rast, bez čega ne može biti ni stabilnosti, izjavio je u Rimu talijanski premijer.

Bez stabilnosti nema rasta, a bez rasta nema stabilnosti. Ako govorimo samo o stabilnosti, uništit ćemo budućnost Europe, izjavio je Renzi na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europske komisijeJoseom Manuelom Barrosom.

Kolegij povjerenika Europske komisije na čelu s Barrosom boravi danas u Rimu u povodu talijanskog preuzimanja rotirajućeg predsjedništva EU-a.

Renzi je dodao da Italija nije u sukobu s Njemačkom oko pitanja fleksibilnosti, ističući da nitko ne dovodi u pitanje pravila koja osiguravaju fiskalnu disciplinu, ali da je u ta pravila ugrađana i fleksibilnost, koja se može pametno koristiti kako se ne bi ugrozio rast. Nema sukoba s Njemačkom u pitanju fleksibilnosti, rekao je Renzi.

Talijanski premijer je, međutim, rekao da se njemačka središnja banka Bundesbank ne treba miješati u talijanske poslove. Poštujem Bundesbanku, ali mislim da Europa pripada njezinim građanima, a ne njemačkim ili talijanskim bankama, rekao je Renzi.

Renzi, nova nada europske ljevice, obećao je da će reformama promijeniti Italiju za tisuću dana počevši od 1. rujna 2014. godine. Rekao je da će do kraja svibnja 2017. godine talijanski parlament izglasovati paket reformi na ekonomskom i političkom planu, što će temeljito promijeniti Italiju.

Predsjednk Komisije Barroso istaknuo je da su ključne strukturne reforme, jer fiskalna konsolidacija nije sama sebi cilj. Pohvalio je reformski program premijera Renzija, kazavši da bi Italija morala provesti te reforme i kad ne bi bilo EU-a i Komisije.

Govoreći o Mare nostrum talijanskoj operaciji spašavanja ljudi koji se iz sjeverne Afrike pokušavaju domoći europske mediteranske obale, Renzi je rekao da nema civilizirane nacije koja bi pustila žene i djecu da se utapaju u moru, samo zato što se u EU-u ne mogu dogovoriti tko je mjerodavan za spašavanje. Barroso je odao počast za plemenite napore Italije, kojima su spašeni mnogi životi.

Renzi je na konferenciji za novinare istaknuo važnost ostanka Velike Britanije u Europskoj uniji. Od ključne je važnosti za Europu da Velika Britanija ostane dio europskog projekta, rekao je Renzi, dodajući da poštuje britanskog premijera Davida Camerona, ali da ne dijeli njegova stajališta oko izbora Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije.

Cameron se nije složio s izborom Junckera, ali je prihvatio strateški dokument, koji je izglasovan na zadnjem summitu i na temelju kojega će Juncker djelovati, rekao je Renzi.

Barroso i Renzi iskoristili su prigodu kako bi si međusobno komplimentirali. Barroso se pohvalio kako je još 2010. godine kada je prvi put sreo Renzija rekao da će postati premijer. Renzi je, s druge strane, započeo konferenciju za novinare informacijom da je Barroso nakon vjenčanja sa svojom suprugom započeo medeni mjesec u Firenci, gradu u kojem je on bio gradonačelnik prije nego što je postao talijanski premijer.

Italija želi potaknuti proces proširenja EU-a na zapadni Balkan

Talijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini najavila je u Rimu da će tijekom talijanskog predsjedanja Vijećem EU-a posjetiti sve zemlje zapadnog Balkana s ciljem da se proces proširenja pomakne naprijed u skladu s napretkom zemalja koje aspiriraju na članstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU