EU

Salmond: Nezavisna Škotska bi bila konstruktivnija članica EU od Britanije

29.04.2014. 08:04 / Izvor: Fena
Salmond: Nezavisna Škotska bi bila konstruktivnija članica EU od Britanije

Nezavisna Škotska bila bi konstruktivnija članica Evropske unije nego nevoljna Britanija, izjavio je u ponedjeljak škotski premijer Alex Salmond.

Nezavisna Škotska bila bi konstruktivnija članica Evropske unije nego nevoljna Britanija, izjavio je u ponedjeljak škotski premijer Alex Salmond.

Kazao je kako vjeruje da bi članice EU pozdravile "entuzijastičnu" Škotsku u bloku ukoliko ona izglasa da okonča svoju 307 godina staru uniju s Engleskom na referendumu zakazanom za 18. septembar, prenosi Reuters.

Ostati članicom EU od suštinskog je značaja za viziju nacionalista o ekonomski održivoj nezavisnoj Škotskoj.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso tvrdi, ipak da će Škotska morati da ponovo podnese molbu za članstvo kao nova država.

Španija, koja je i sama suočena s katalonskim i baskijskim separatističkim pokretima, također se protivi automatskom članstvu u bloku koji broji 28 država.

Salmond je započeo svoju kampanju u belgijskom gradu Brugesu u ponedjeljak, nastojeći da uvjeri Evropljane da je zadržavanje Škotske unutar EU itekako u njihovom vlastitom interesu.

On je u govoru u Brugesu izjavio da će škotske energetske rezerve i ribolovna industrija učiniti tu zemlju ključnom članicom EU.

Salmond, koji predvodi vladajuću Škotsku nacionalnu stranku, izjavio je da ukoliko Škoti izaberu da se otcijepe od Ujedinjenog Kraljevstva, on očekuje da bi bilo moguće pregovarati o članstvu u EU prije zvanične objave deklaracije o nezavisnosti u martu 2016.

On je, međutim, rekao da se Škotska neće pridružiti eurozoni.

Od svih novih država članica EU zahtijeva se da se obavežu na prihvatanje zajedničke valute u doglednoj budućnosti.

"Ne možete biti obavezani da prihvatite euro. To je dobrovoljna stvar. Zbog činjenice da je Engleska naše najveće tržište, trebali bismo zadržati funtu", rekao je.

Britanska vlada i tri najveće opozicijske stranke insistiraju da nezavisna Škotska ne može zadržati funtu niti koristiti Banku Engleske kao svoju centralnu banku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU