Schäuble: Ne bih želio grčke reforme u Njemačkoj

25.10.2017. 11:31 / Izvor: Fena
Schäuble: Ne bih želio grčke reforme u Njemačkoj

Ne bih volio da budem primoran da uvedem takve reforme u Njemačkoj. To politički nije nimalo lako, rekao je Schäuble

Bivši njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble izjavio je danas da se užasava od ideje da bi u njegovoj zemlji morale da se sprovedu reforme poput onih koje je, zajedno sa ostalima, osmislio za Grčku.

"Ne bih volio da budem primoran da uvedem takve reforme u Njemačkoj. To politički nije nimalo lako", rekao je Schäuble,  jedan od arhitekata programa isplate finansijske pomoći Grčkoj.

On je rekao grčkoj televiziji "Skaj" da bi bio "najsrećniji" da vidi kako Grčka završava ovaj program.

"Vjerujem da je noćna mora završena, podaci pokazuju da se stvari popravljaju. Prema najnovijim informacijama, smatra se da će Grčka moći dalje bez novih mjera i da će ponovo dobiti pristup tržištima", izjavio je Schäuble.

Poslije dva uzastopna finansijska programa, društevni proizvod Grke opao je za četvrtinu, plate su smanjene, a porezi povećani da bi država smanjila svoje troškove.

Schäuble  insistira da je Grčka uvjek mogla da napravi izbor kada je riječ o  ovim bolnim mjerama, uključujući smanjenje penzija.

"Niko od nas nikada nije želio da nanese štetu Grčkoj. Uvijek smo se borili za to da pronađemo kurs koji bi Grčka mogla da prati prema poboljašanju", rekao je novi perdsjednik njemačkog parlamenta.

On je demantovao da se 2015. godine zalagao za izbacivanje Atine iz evrozone.

Schäuble  je rekao da su svi eropski ministri finansija tada smatrali da bi bilo najbolje da Grčka "uzme predah od eura", uz evropsku podršku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU