Slovenija dobila prvog ombudsmana za hranu

02.03.2015. 11:54 / Izvor: Fena
Slovenija dobila prvog ombudsmana za hranu

U Sloveniji je od ponedjeljka počeo djelovati prvi ombudsman za hranu.Na to je mjesto vlada imenovala dekana više poljoprivredne škole iz Novog Mesta Jožu Podgoršeka, koji je doktor agronomije, a ujedno je i sam poljoprivredni proizvođač.

U Sloveniji je od ponedjeljka  počeo djelovati prvi ombudsman za hranu, odnosno "zaštitnik odnosa unutar lanca opskrbe hranom", kako glasi službeni naziv za osobu koja će unutar ministarstva poljoprivrede ubuduće skrbiti za poštene odnose između poljoprivrednika, prerađivačke industrije i trgovačkih lanaca.

Na to je mjesto vlada imenovala dekana više poljoprivredne škole iz Novog Mesta Jožu Podgoršeka, koji je doktor agronomije, a ujedno je i sam poljoprivredni proizvođač. Riječ je o neprofesionalnoj dužnosti s  petogodišnjim mandatom, za čije će obnašanje "zaštitniku" proizvođača hrane pripadati mjesečna nagrada u visini trećine plaće državnog tajnika, a za ovu je godinu za njegovo djelovanje osigurano 50.000  eura.

"Moj je cilj uspostaviti poštene odnose između svih sudionika u agrolancu, od proizvođača do potrošača, te osigurati poštovanje zakona", kazao je prilikom preuzimanja dužnosti Podgoršek, dodavši da je kupce potrebno osvijestiti da je u Sloveniji proizvedena hrana sigurnija i bolja od uvozne.

Jedan od njegovih poslova bit će da uz već postojeće inspekcijske i druge organe kontrolira marže za poljoprivredne proizvode, jer se poljoprivrednici često tuže da im trgovci odnesu najveći dio dobiti, a skrbit će i za povećanje stupnja samoopskrbe poljoprivrednim proizvodima kako bi se smanjio prevelik uvoz hrane.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU