Slovenija hvata rok da iskoristi odobrena kohezijska sredstva

13.08.2013. 10:27 / Izvor: seebiz.eu
Slovenija hvata rok da iskoristi odobrena kohezijska sredstva

Sloveniji prijeti gubitak više stotina milijuna eura europskih kohezijskih sredstava ako do kraja 2013., kada završava sedmogodišnje proračunsko razdoblje EU-a.

Sloveniji prijeti gubitak više stotina milijuna eura europskih kohezijskih sredstava ako do kraja 2013., kada završava sedmogodišnje proračunsko razdoblje EU-a, s izvođačima radova ne budu potpisani ugovori za već odobrene projekte, piše u utorak ljubljansko "Delo" te ističe da najviše zapinju projekti u infrastrukturi. Prema podacima slovenskog ministarstva za gospodarstvo s kraja lipnja, potpisanih ugovora s izvođačima radova bilo je za 3,2 milijarde eura, što je 900 milijuna manje od sredstava koja su Sloveniji na rapolaganju.

Više stotina milijuna eura moglo bi za Sloveniju biti izgubljeno zbog ležernosti i dugotrajnosti postupaka, piše vodeći slovenski list.

Najviše je zaostataka s projektima vezanim na investicije u prometnu infrastrukturu i okoliš, gdje je neizvjesno korištenje skoro polovice od odobrenih 1,58 milijardi eura europskih sredstava jer za projekte vrijedne 200 milijuna eura još nije pripremljena dokumentacija, a za projekte u visini još 570 milijuna eura još nisu izabrani izvođači.

Državna tajnica u ministarstvu za gospodarstvo Monika Kirbiš izjavila je za "Delo" da se koordinacija sastavljena iz više ministarstava već dulje vrijeme sastaje jednom tjedno kako bi se odobrena kohezijska sredstva u što većoj mjeri i iskoristila.

Izbor izvođača za infrastrukturne projekte koji se financiraju europskim sredstvima u Sloveniji obavlja se preko javnih narudžbi i uz mogućnost revizije, zbog čega postupci mogu biti vrlo dugotrajni, a pojavljuju se i birokratski zapleti, navodi "Delo".

Kao ilustraciju list navodi da je gradnja vodovoda u Prekmurju na sjeveroistoku Slovenije počela tek u srpnju iako se radi o važnom projektu vrijednom 100 milijuna eura koji je k tomu bio planiran prije deset godina. "Delo" ističe kako je dakle trebalo deset godina da se lokalne zajednice dogovore kojom će trasom vodovod prolaziti i da se ishode sve potrebne građevinske dozvole.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU