Slovenija je saveznik proširenja EU na zapadni Balkan

05.03.2021. 14:36 / Izvor: Fena
Slovenija je saveznik proširenja EU na zapadni Balkan

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je, nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu, izjavio novinarima da je Slovenija tradicionalno bila, jeste i bit će saveznik proširenja EU na Balkan.

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor je, nakon sastanka s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine danas u Sarajevu, izjavio novinarima da je Slovenija tradicionalno bila, jeste i bit će saveznik proširenja Evropske unije na zapadni Balkan.

Kazao je da je njegovo mišljenje, koje se s godinama samo potvrđuje, "da je proširenje EU na zapadni Balkan ultimativno geopolitičko pitanje i da je važno za mir, sigurnost naroda zapadnog Balkana kao i za države u EU".

Dodao je da je strateška odluka o bržem uključivanju kompletnog zapadnog Balkana jako važna za EU i za države zapadnog Balkana.

Pahor je danas sa članovima Predsjedništva BiH, između ostalog, razgovorao i o samitu Brdo-Brioni, koji bi trebao biti održan krajem ovog ili početkom narednog mjeseca u Sloveniji.

"Očekujem da ćemo imati otvorenu raspravu na kojoj ćemo shvatiti da smo sami odgovorni za vođenje svojih država i da smo kao susjedi odgovorni za dobre međusobne odnose, da smo dužni pomagati, da moramo razumjeti razlike, ali da se moramo truditi da ih prevazilazimo", naveo je Pahor, dodajući da je to bila i poruka današnjeg sastanka koji je, ocijenio je on, prije svega bio prijateljskli razgovor.

Upitan u vezi s migrantskom krizom, Pahor je odgovorio da je, što se tiče migracija, uvijek bio i bit će pobornik politike zajedničkog, jedinstvenog pristupa Evropske unije.

"Imamo pozitivno iskustvo iz zajedničkog djelovanja. Čini mi se da smo shvatili da je potrebno nešto više uraditi na vanjskim granicama EU. Treba zajednio razgovarati i tražiti rješenje. Slovenija će, kao i druge države napraviti sve po pitanju ilegalnih migracija, da riješi taj problem kao što je dogovoreno na ravni EU", kazao je Pahor, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU