EU / BANKARSTVO

Slovenske tvrtke sve češće kredite traže u inozemstvu

03.03.2014. 12:41 / Izvor: Business.hr

Opseg novih kredita koje su poduzećima odobrile slovenske banke lani se smanjio za 2 milijarde eura u odnosu na 2012. godinu pa se uspješnije i izvozno usmjerene tvrtke sve češće odlučuju za izvore financiranja u inozemstvu, piše u ponedjeljak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

"Slovenska poduzeća lani su se u inozemstvu zadužila za više od jedne milijarde eura, od čega se 600 milijuna odnosi na prerađivačku industriju", rekao je za list viceguverner središnje banke Janez Fabijan.

Nakon što su u godinama pred krizu previše liberalno odobravale kredite, slovenske banke sada oštro smanjuju razinu kreditnih plasmana koji se neće vratiti na predkriznu razinu, a krediti gospodarstvu smanjeni su s 19,8 milijardi eura u 2010. godini na 14,3 milijarde s krajem prošle godine, piše "Dnevnik".

Razlog zbog kojih se sve više tvrtki sa stabilnim poslovanjem odlučuje za uzimanje kredita u inozemstvu su i niže kamatne stope. Tako za kredite do milijun eura banke u Sloveniji naplaćuju kamate od oko 5,5 posto, a u drugim državama eurozone samo oko 2,3 posto, navodi list. Uz to, navodi "Dnevnik", kreditiranje na domaćem financijskom tržištu skuplje je i zbog posebnih jamstava koja se moraju osigurati kod stranih banaka jer je kreditni bonitet slovenskih banaka nizak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU