EU

Slovenski parlament o novom predstavniku u Europskoj komisiji

07.06.2014. 10:17 / Izvor: Fena

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta raspravljao je u petak o postupku imenovanja predstavnika Slovenije u novoj Europskoj komisiji, ali su predstavnici vlade odbili sugestiju oporbe da bi prijedlog trebalo objaviti već sada, uvažavajući rezultate nedavnih izbora za Europski parlament.

Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) predložila je da se za europskog povjerenika iz Slovenije imenuje njen član, nekadašnji ministar obrazovanja i novoizabrani zastupnik u Europskom parlamentu Milan Zver. U argumentaciji je navela kako je na europskim izborima u Sloveniji njena lista osvojila najviše zastupnika, pri čemu je Zver kao nositelj liste osvojio i najveći broj preferencijalnih glasova.

Predstavnici slovenske vlade u ostavci ponovili su u petak na sjednici izjavu premijerke Alenke Bratušek da će novi slovenski povjerenik u EK, budući da se sadašnji povjerenik zadužen za okoliš Janez Potočnik ne natječe za novi mandat, biti određen tek nakon parlamentarnih izbora koji se održavaju 13. srpnja.

Pritom ostaje dvojbeno hoće li povjerenika odrediti sadašnja vlada koja do imenovanja nove obavlja tekuće poslove ili nova vlada, koja bi po sadašnjim ocjenama mogla na dužnost nastupiti u rujnu ili tek u listopadu.

Većina članova odbora zauzela se da se zadrži dosadašnja praksa po kojoj slovenskog povjerenika imenuje vlada, umjesto da se u to uključi i parlament.

Oporbene stranke desnog centra zahtijevale su da sadašnja vlada lobira u Bruxellesu kako bi joj pripalo mjesto povjerenika za obrazovanje, uz upozorenje da je to teška zadaća jer spomenuti povjerenik obično dolazi iz neke od najvećih članica.

Stranke vladajuće koalicije usprotivile su se tumačenju da je Zver zbog uspjeha na europskim izborima najprimjereniji za kandidata za europovjerenika, rekavši da su ga oni koji su za njega glasovali izabrali za zastupnika u Europskom parlamentu, te da bi - da su znali da je kandidat za europskog povjerenika - možda drukčije odlučili.

Zver je potpredsjednik Slovenske demokratske stranke koja je članica Europske pučke stranke (EPP). Iako grupacija slovenske premijerke u ostavci pripada frakciji europskih liberalnih stranaka(ALDE) Slovenija je službeno već podržala izbor kandidata EPP-a Jeana Claudea Junckera za novog predsjednika Europske komisije.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU