Sokolac se okreće projektima prekogranične suradnje

05.09.2013. 13:00 / Izvor: eKapija.ba
Sokolac se okreće projektima prekogranične suradnje

Opština Sokolac radi na izradi zajedničke koncept note za sredstva IPA prekogranične suradnje BiH – Crna Gora, čiji je osnovni cilj stvaranje uvjeta za razvoj turizma i kreiranje novih turističkih sadržaja na romanijskom području.

Opština Sokolac okreće se projektima prekogranične suradnje. Tako nakon nedavne incijative za uspostavu suradnje sa partnerima iz Niša planiraju krenuti i u prekograničnu suradnju sa Nikšićem u Crnoj Gori.

Marijana Kapović Solomun, savjetnica za lokalni razvoj Opštine Sokolac, za eKapija.ba kaže da je suradnja sa Opštinom Nikšić i Turističkom organizacijom Nikšić  inicirana i uspostavljena zahvaljujući proaktivnom pristupu i naporima lokalnih vlasti da se pokrene razvoj općine.

Već se radi na izradi zajedničke koncept note za sredstva IPA prekogranične suradnje BiH – Crna Gora, čiji je osnovni cilj stvaranje uvjeta za razvoj turizma i kreiranje novih turističkih sadržaja na romanijskom području i nedovoljno promoviranog seoskog turizma CG, te pokretanje ostalih proizvodnih djelatnosti vezanih za turizam.

Kapović Solomun navodi da je zadatak da se naprave preduvjeti za izgradnju turističkih kapaciteta i proizvoda (sa eventualnom mogućnosti gradnje), kao i umrežavanje sa navedenim destinacijama i kreiranje jedinstvene turističke ponude.

Realizacijom ovih projekta nadaju se višestrukim efektima. Ovim bi se, smatraju, definirali i promovirali novi turistički proizvodi, stvorili preduvjeti za razvoj pratećih gospodarskih djelatnosti, smanjila nezaposlenost seoskog stanovništva, te privukao određeni broj turista.

 Jedan od ciljeva je i privlačenje investicija usmjerenih ka razvoju turizma, proizvodnju zdrave hrane, razvoj poljoprivrednih djelatnosti.

Naša sugovornica navodi da je ovo samo jedan u nizu poduzetih koraka u proteklom razdoblju zbog čega Sokolac postaje prepoznatljiv po svojoj razvojnoj komponenti usmjerenoj prije svega na mobilizaciju i održivo korištenje postojećih resursa čija je funkcija gospodarski razvoj, smanjenje nezaposlenosti i zadržavanje mladih ljudi.  D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU