EU / BOSNA I HERCEGOVINA

Sorensen: Solidarnost sa Bosnom i Hercegovinom je neupitna

20.05.2014. 13:01 / Izvor: eKapija.ba

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen danas je istakao da će Evropska unija uložiti sve moguće napore i u kratkoročnom i u dugoročnom smislu kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da se oporavi od katastrofalnih poplava, saopćeno je iz Delegacije EU.

"Izražavam iskreno saučešće u svoje i u ime Evropske unije svima koji su izgubili svoje najdraže u razarajućim poplavama širom regiona i naše misli su onima čiji se članovi porodica i prijatelji vode kao nestali. Bosna i Hercegovina neće biti prepuštena sama sebi. Evropska unija će se potpuno i aktivno posvetiti pružanju pomoći Bosni Hercegovini kako bi otklonila i kratkoročne i dugoročne posljedice. Odmah smo odgovorili na zahtjeve vlasti Bosne i Hercegovine, kako su pristizali u Centar za hitne intervencije Evropske komisije", kazao je Sorensen.

Po njegovim riječima, tim Civilne zaštite EU je raspoređen u BiH i radi na izrađivanju inicijalne procjene. Evropska komisija dostavlja satelitske snimke poplavljenih područja nadležnim vlastima i učestvuje u finansiranju dostave pomoći.

"Imam samo riječi hvale za napore običnih građana Bosne i Hercegovine koji su, kao što smo vidjeli posljednjih nekoliko dana, pokazali ogroman duh solidarnosti i spremnosti da pomognu. Obim dobrovoljnog rada je istinski impresivan i na najbolji mogući način pokazuje šta može Bosna i Hercegovina. Takođe, pozdravljam pomoć koju su Bosni i Hercegovini poslali naši partneri i pojedinci širom svijeta", kazao je Sorensen.

Naveo je da je dosad stigla materijalna i finansijska pomoć iz Austrije, Belgije, Bugarske, Hrvatske, Češke Republike, Estonije, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Litvanije, Letonije, Luksemburga, Holandije, Poljske, Rumunije, Slovenije, Slovačke, Švedske i Velike Britanije.

Riječ je o pomoći koja je već dostavljena ili je na putu do poplavljenih područja. Trenutno, službe Evropske komisije hitno rade na izradi paketa pomoći za Bosnu i Hercegovinu u okviru pristupnih fondova EU. Time će biti sagledane srednjeročne i dugoročne mjere.Prvi korak, naravno, jeste procjena štete.

"Evropska unija će nastaviti svoj aktivni angažman u skladu sa situacijom", zaključio je Sorensen.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU