Sve je spremno za novu Jadransku i Jonsku makro-regiju: EK zbližava zemlje

18.06.2014. 13:34 / Izvor: eKapija.ba
Sve je spremno za novu Jadransku i Jonsku makro-regiju: EK zbližava zemlje

Strategija također pruža dragocjenu priliku za buduće članice i kandidate Evropske unije da rade zajedno s EU članicama, doprinoseći integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Evropska komisija je danas službeno pokrenula novu EU strategiju za Jadransku i Jonsku regiju u vidu Komunikacionog i Akcionog plana, čija je svrha da omogući da 70 miliona stanovnika iskoristi prednosti bliske saradnje u regiji. To podrazumijeva, na primjer, poticanje pomorske ekonomije, održavanje morskog okoliša, dovršavanje transportnih i energetskih veza i unapređivanje održivog turizma.

Strategija također pruža dragocjenu priliku za buduće članice i kandidate Evropske unije da rade zajedno s EU članicama, doprinoseći integraciji Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Ovo je prva velika EU „makro-regionalna strategija" s tako velikim udjelom zemalja koje nisu članice EU-a (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija), a koje sarađuju s članicama EU-a (Hrvatska, Grčka, Italija i Slovenija). Strategija se u prvom redu odnosi na mogućnosti pomorske ekonomije – „plavi rast", kopneno/pomorski promet, energetsko povezivanje, zaštitu okoliša i održivi turizam – sektore koji igraju ključnu ulogu u stvaranju radnih mjesta i poticanju ekonomskog rasta u regiji. Početna tačka je Pomorska strategija za Jadransko-Jonsko more koju je Komisija usvojila 30. novembra 2012. i koja je sada ugrađena u Strategiju.

Evropski komesar za Regionalnu politiku Johannes Hahn izjavio je sljedeće: "Saradnja u svrhu suočavanja sa zajedničkim izazovima i poticanja zajedničkog potencijala itekako se isplati. Jadransko-jonska će biti treća evropska makro-regionalna strategija. Kako bi ona postigla željeni efekat, obuhvaćene zemlje trebaju izvući pouke iz iskustava Strategije za regiju Baltičkog mora i Strategije za Dunavsku regiju, naime, važnost fokusiranja na prioritete uz snažno političko vodstvo. U regiji u kojoj su se dogodili neki od najvećih nedavnih sukoba u Evropi, Jadransko-jonska strategija donosi saradnju između EU-a i susjednih zemalja i može imati važnu ulogu u poticanju integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju."

Maria Damanaki, komesarka za Pomorstvo i ribarstvo: "Izazovi u pomorstvu s kojima se srećemo u Jadranskoj i Jonskoj regiji nisu jedinstveni za samo jednu zemlju: od prekomernog ribolova do zagađenja, gustoće prometa, transportnih veza i sezonskog turizma: jedini ispravan način za suočavanje s tim problemima je jedinstveno i usklađeno djelovanje. Budući da mnoga od tih područja imaju potencijal rasta, Akcioni plan za Jadransku i Jonsku regiju može potaknuti izlazak iz krize i ekonomski oporavak te regije."

Po dvije zemlje u paru – jedna EU članica i jedna koja nije EU članica – koordinirale su razvoj svakog elementa Akcionog plana:

1.     Grčka i Crna Gora: „Plavi rast",

2.     Italija i Srbija: „Povezivanje regije" (transportne i energetske mreže),

3.     Slovenija i Bosna i Hercegovina: „Kvalitet okoliša",

4.     Hrvatska i Albanija: „Održivi turizam".

Uz to, izgradnja kapaciteta, kao i istraživanje, inovacije i razvoj malih i srednjih preduzeća aspekti su koji se preklapaju. Prilagođavanje klimatskim promjenama i njihovo ublažavanje te upravljanje rizicima od nepogoda su horizontalna načela za sva četiri stuba.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU