EU / EKONOMIJA

Švedska ekonomija izvukla neočekivane koristi tijekom pandemije

08.07.2020. 10:09 / Izvor: seebiz.net

Švedska ekonomija izvukla je neočekivanu korist od odbijanja da uvede karantenu i većine drugih ograničavajućih mjera, povezanih s koronavirusom, izvještava CNBC, a svjedoče podaci Europske centralne banke (ECB).

U protekla tri mjeseca, tečaj švedske krune u odnosu na euro porastao je sa 11,2 krune za euro sredinom ožujka na 10,4 krune početkom srpnja. Ekonomisti su za američku televiziju istaknuli da se to dogodilo usprkos epidemiji u zemlji i mjerama koje su vlasti poduzele.

Švedska vlada je od početka odbila uvesti oštre restriktivne mjere. U zemlji nije bilo zabrane izlaska ljudi na ulicu, rada u javnim institucijama i odlaska u inozemstvo. To je dovelo do povećanja broja oboljelih u usporedbi s drugim zemljama regije, međutim, vlasti su svoje postupke obrazložile željom da održi konkurentnost ekonomije.

Analitičari smatraju da je pad krune u ožujku bio izazvan brigom investitora za stanje švedskog zdravstva i budućnost ekonomije. Međutim, njihovo ponašanje se zatim promijenilo, dok su čak i povećane domaće investicije.

Posljednjih tjedana tečaj krune je ojačao, čak i bez obzira na odluke Riksbanka da provede program kvantitativnih olakšica (QE) po primjeru ECB. Regulator kupuje nacionalne državne i korporativne obveznice od komercijalnih banaka, koji služi kao orijentir za buduće emisije obveznica.

Pored toga, na taj način bankama se osigurava likvidnost za kreditiranje ekonomije. Nedavno je povećan obujam programa – sa 300 milijardi na 500 milijardi kruna (sa 28,6 milijardi na 47,7 milijardi eura).

Djelomično, akcije regulatora povezane su s pokušajem slabljenja nacionalne valute i sprječavanjem njenog daljnjeg jačanja, nepovoljnog za švedske izvoznike. QE omogućava da se kamatne stope drže na niskoj razini i također smanjuje potrebu banaka i kompanija za nacionalnom valutom, što je čini manje atraktivnom za strane investitore.

Međutim, iako takve mjere nisu imale željeni efekt, vrijednost krune i dalje jača, a analitičari očekuju da će se taj trend nastaviti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU