Švicarska UBS banka kažnjena s 545 miliona dolara

20.05.2015. 13:38 / Izvor: Index.hr
Švicarska UBS banka kažnjena s 545 miliona dolara

Namještali kurseve na deviznom tržištu i kamatne stope. Pet najvećih banaka ukupno će zbog ovakvih nezakonitih poslova platiti kazne od pet milijardi dolara u sklopu nagodbi s američkim i britanskim vlastima.

Švicarska UBS banka nagodila se s američkim vlastima, te je pristala platiti kaznu od 545 miliona dolara zbog namještanja kurseva i kamatnih stopa, prenosi Index.hr.

Pet najvećih banaka ukupno će zbog ovakvih nezakonitih poslova platiti kazne od pet milijardi dolara u sklopu nagodbi s američkim i britanskim vlastima.

Iz UBS-a su objavili da ovaj iznos kazne uključuje i 2.013.000.000 dolara kazne zbog priznanja krivnje u slučaju namještanja LIBOR-a, odnosno kamatnih stopa na londonskom međubankovnom tržištu.

UBS je prvu nagodbu, zbog namještanja kamata, s američkim vlastima postigao još 2012. godine, no tada je izbila afera s namještanjem kurseva na deviznom tržištu, pa je američko pravosuđe odustalo od nagodbe.

UBS u saopćenju nakon nagodbe krivicu prebacuje na zaposlenike, te navode da su oni koji su učestvovali u kriminalnim radnjama već kažnjeni.

"Ponašanje malog broja zaposlenika bilo je neprihvatljivo, i prema njima smo poduzeli odgovarajuće disciplinske mjere", navodi se u saopćenju UBS-a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU