Tusk sazvao samit EU o Brexitu za 25. novembar

15.11.2018. 13:12 / Izvor: Fena
Tusk sazvao samit EU o Brexitu za 25. novembar

Sporazum o povlačenju sada moraju odobriti obje strane, dok se May suočava s teškim zadatkom uvjeravanja britanskog parlamenta da glasa u korist sporazuma.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk zakazao je samit o Brexitu za 25. novembar na kome bi čelnici bloka potpisali sporazum o razlazu s Britanijom.

U srijedu su pregovarači EU objavili da je ostvaren "odlučujući napredak" u naporima na osiguranju primjerenog britanskog napuštanja EU u martu, dok je premijerka Theresa May osigurala podršku njene vlade sporazumu.

Sporazum o povlačenju sada moraju odobriti obje strane, dok se May suočava s teškim zadatkom uvjeravanja britanskog parlamenta da glasa u korist sporazuma.

"Naš posao još nije završen. Pred nama je dugačak put, put koji stoji pred obje strane", izjavio je šef pregovaračkog tima EU za Brexit, Michel Barnier, prenosi dpa.

Taj rad uključuje finaliziranje zajedničke deklaracije koja skicira buduće odnose dvije strane na kojima rade Britanija i EU.

Predstavnici preostalih članica EU analizirat će kompromisni tekst u narednim danima, kazao je Tusk, dodajući da, "ako se ništa vanredno ne desi", čelnici EU sastat će se kako bi finalizirali sporazum.

"Koliko god sam tužan što odlazite, učinit ću sve što je u mojoj moći da učinim ovaj rastanak što manje bolnim i za vas i za nas", izjavio je Tusk u poruci Britaniji.

Ključna sporna tačka u pregovorima bila je držanje otvorene granice između Republike Irske, koja ostaje u EU, i Sjeverne Irske, koja će napustiti blok skupa s ostatkom Britanije u martu. Pojavila su se strahovanja oko povratka nacionalističkog nasilja ukoliko dvije strane budu podijeljene.

Nacrt sporazuma sada uključuje opciju produženja 21-mjesečnog prelaznog perioda koji se pokreće nakon što Britanija napusti EU, kao i odredbu koja bi zadržala Britaniju u carinskoj uniji s blokom do nalaženja trajnog aranžmana.

To bi se moglo pokazati kao najkontroverznije među britanskim euroskepticima, zbog briga da bi moglo produžiti postojeću situaciju i učiniti nemogućim za Britaniju da jednostrano dovrši taj aranžman. 

Bez prelaznog sporazuma, zakoni EU ne bi se primjenjivali u Britaniji nakon 29. marta 2019., najvjerovatnije izazivajući haos i ekonomske probleme na obje strane, navodi njemačka novinska agencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU