EU

U EU uz rast proizvodnje i dalje pad zaposlenosti

03.12.2013. 09:37 / Izvor: eKapija.ba
U EU uz rast proizvodnje i dalje pad zaposlenosti

Oporavak u proizvodnom sektoru eurozone u studenome je dodatno ubrzao, no nastavljena poboljšanja nisu zaustavila tvrdokorni trend gašenja radnih mjesta, ocijenila je u najnovijem izvješću londonska istraživačka tvrtka Markit.

Oporavak u proizvodnom sektoru eurozone u studenome je dodatno ubrzao, no nastavljena poboljšanja nisu zaustavila tvrdokorni trend gašenja radnih mjesta, ocijenila je u najnovijem izvješću londonska istraživačka tvrtka Markit, prenosi HRT.

U Markitu navode da su tvorničke aktivnosti, nove narudžbe i novi izvozni poslovi porasli peti mjesec zaredom. Ojačane razine proizvodnje i knjige narudžbi nisu međutim zaustavile daljnje gašenje radnih mjesta, koje se nastavlja već 22 mjeseca zaredom, upozoravaju u Markitu. Tako su Njemačka, Francuska i Španjolska redom izvijestile o ubrzanom smanjivanju broja radnih mjesta, a daljnje ukidanje zabilježeno je i u Grčkoj, premda najslabijim tempom u posljednje četiri godine. Pridružila im se i Austrija bilježeći njihovo smanjivanje nakon blagog poboljšanja u prethodnom mjesecu.

Prema ocjeni Markitovog ekonomista Chrisa Williamsona najviše zabrinjava  što se značajnije poboljšanje kad je u pitanju nezaposlenost u eurozoni i dalje čini frustrirajuće dalekim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU