EU / EKONOMIJA

U odgovoru na energetsku krizu Bruxelles pozvao na zaštitu siromašnih

Zvaničnici Evropske unije predstavili su 13. oktobra paket prijedloga čiji je cilj pomoći članicama u borbi protiv tekuće energetske krize, istovremeno štiteći najugroženije.

15.10.2021. 12:40 / Izvor: Radio Slobodna Evropa

S preporukama kako zaštiti najugroženije kategorije stanovništva, Evropska komisija predstavila je niz mjera za pomoć vladama u rješavanju krize izazvane rekordnim cijenama energenata. 

Energetska kriza je izazvala široko nezadovoljstvo i kritike planova za prestanak korištenja fosilnih goriva. Ipak, mnoge zemlje su se nadale zajedničkoj akciji a ne spisku sugestija.

Suočeni sa naglim porastom cijena prirodnog gasa i potencijalno teškom zimom, zvaničnici Evropske unije predstavili su 13. oktobra paket prijedloga čiji je cilj pomoći članicama u borbi protiv tekuće energetske krize, istovremeno štiteći najugroženije.

Evropska komisija je saopćila da bi se zemlje članice trebale fokusirati na zaštitu domaćinstava s niskim prihodima i malih preduzeća od skokova cijena. Rečeno je da zemlje to mogu učiniti pružajući direktnu pomoć ugroženim potrošačima ili kompanijama, privremeno smanjujući poreze, dozvoljavajući odlaganje plaćanja računa i uspostavljajući mrežu koja osigurava da ljudima ne bude isključena struja.

Iako uputstvo ne sadrži opsežne mjere koje su neki lideri zahtijevali, ono, prema ocjeni vašingtonskog lista, predstavlja najznačajniji korak koji je EU preduzela vezano za rekordno visoke cijene energenata koje prijete da uspore njen oporavak od krize izazvane pandemijom i potkopaju planove o prestanku korištenja fosilnih goriva.

Dok su neke zemlje tražile da se blok brže kreće i značajno revidira tržišta gasa i električne energije, EU ima ograničenu sposobnost da se direktno miješa u energetsku politiku svojih članica, te su, prema mišljenju Bruxellesa, nacionalne vlade u najboljoj poziciji za preduzimanje akcija.

Rast cijena također je podvukao postojeće i dugotrajne tenzije među liderima EU. 

Neki analitičari su također rekli da se EU prebrzo udaljava od fosilnih goriva i da članicama nije osigurala odgovarajuću opskrbu obnovljivim izvorima u slučaju nužde.

Vlade EU željele su da Bruxelles popravi energetsku krizu, ali umjesto toga Evropska komisija im je uručila politički vodič u stilu "uradi sam".

Od rane jeseni, cijene energenata u zemljama članicama Evropske unije dostigle su rekordne vrijednosti – cijena prirodnog gasa povećana je za više od 400 posto, dok su veleprodajne cijene struje porasle za 200 posto, uzrokujući široko nezadovoljstvo i pojačavajući pritisak na nacionalne vlade.

Iako će neki političari biti razočarani što reakcija Bruxellesa ne donosi jače mjere, na zemljama članicama je da odluče hoće li se oslanjati na nuklearnu, gasnu, obnovljivu energiju ili druge izvore energije. 

Evropska komisija je, između ostalog, najavila da će razmotriti ideju o zajedničkoj kupovini hitnih rezervi gasa - koju zagovara Španija, jedna od zemalja najviše pogođenih rastom cijena energenata.

Lideri EU će ideju razmotriti na samitu sljedeće sedmice, ali neke zemlje su već izrazile oprez.

Prema analizi Komisije, zemlje koje proizvode više energije iz vjetra i sunca bile su manje pogođene povećanjem cijena gasa.

"Zima dolazi i za mnoge su troškovi struje veći nego što su bili deceniju", rekla je evropska komesarka za energiju Kadri Simson novinarima 13. oktobra, kazavši da je današnje iskustvo poskupljenja energenata jasan poziv na uzbunu da EU ubrza prelazak na čistu energiju.

Simson je rekla da će liderima EU predložiti paket mjera za dekarbonizaciju evropskog tržišta gasa do 2050., dok bi druge mjere za poboljšanje stabilnosti tržišta energije mogle uključivati povećanje kapaciteta skladišta gasa i zajedničku kupovinu gasa na nivou EU.

Očekuje se da će veleprodajne cijene gasa - koje su skočile do rekordnih vrijednosti u Francuskoj, Španiji, Njemačkoj i Italiji - ostati visoke i tokom zime. Evropska komisija naglašava da se očekuje da će cijene pasti na proljeće, ali će ostati veće od prosjeka proteklih godina.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija ne koristi gas kao oružje i da je spremna da pomogne u ublažavanju energetske krize Evrope, dok je EU sazvala hitni samit kako bi se uhvatila u koštac sa skokom cijena.

Evropska mreža operatora prenosnog sistema za gas (ENTSOG), koja prati sigurnost snabdijevanja, rekla je da će hladna zima u Evropi zahtijevati povećanje uvoza gasa za oko pet do 10 odsto u poređenju sa prethodnim maksimalnim nivoima.

"Svijet ne ulaže dovoljno da podmiri svoje buduće energetske potrebe", navodi se u izvještaju, objavljenom uoči konferencije o klimatskim promjenama COP26 Ujedinjenih nacija u Glazgovu koja počinje 31. oktobra.

PODIJELI:

TAGOVI:

#Bruxelles

#energetska kriza

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU