EU

U slučaju bankrota: Bogataši da izdvoje pare za spas svoje zemlje

29.01.2014. 13:51 / Izvor: SRNA
U slučaju bankrota: Bogataši da izdvoje pare za spas svoje zemlje

Ekonomski eksperti upozoravaju da ta ideja nosi ozbiljne rizike - u tom slučaju bogati građani mogli bi da pokušaju da svoju imovinu pravovremeno sklone u inostranstvo, što bi još više pogoršalo stanje zemlje koja je u krizi.

U slučaju prijetećeg bankrota, države u krizi trebalo bi da naplate jednokratni porez na imovinu bogatih građana -  predlaže njemačka Centralna banka.

Takav porez  bio bi u skladu sa principom odgovornosti prema kome  za obaveze države najprije garantuju porezni obveznici, a tek onda druge zemlje, smatra Bundesbanka.

Ali, ekonomski eksperti upozoravaju da ta ideja nosi  ozbiljne rizike - u tom slučaju bogati građani mogli bi da pokušaju da  svoju imovinu pravovremeno sklone u inostranstvo, što bi još više pogoršalo stanje zemlje koja je u krizi.

Bundesbanka  je toga svjesna pa navodi da bi "porez na imovinu trebao biti razmatran kao mogućnost samo u posebnim situacijama kakva je prijeteći državni bankrot".

Slična rasprava već je vođena prošle jeseni. Tada je MMF predložio porez na imovinu u iznosu od deset  odsto.

Teoretski, takav porez mogao bi da znatno smanji dug svake zemlje. Na jugu Evrope državne blagajne su često prazne, ali su zato pojedini građani vrlo imućni.

Tako u Grčkoj postoje bogati preduzetnici za koje ni u ovim kriznim vremenima nisu uvedena gotovo nikakva nova davanja, dok, istovremeno,  druge članice EU priskaču u pomoć Atini garancijama u vidu milijardi eura, a strane banke otpisuju grčke dugove.

Drugačije je bilo prošle godine na Kipru. Tamo su članice evrozone svoju pomoć za posrnule banke uslovile  djelomičnim razvlašćivanjem bogatih štediša.

To je politički bilo provedivo, jer mnogi od tih imućnih klijenata banaka nisu bili kiparski državljani  već  Rusi.

Njemački institut za ekonomska istraživanja izračunao je da bi jednokratni porez državnoj blagajni u Njemačkoj  donio do  230 milijardi eura!

Ali, Bundesbanka smatra da takav porez u Njemačkoj ne dolazi u obzir, jer su  državne finansije stabilne.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU