Unija podijeljena oko pasoša o vakcinaciji

25.02.2021. 09:18 / Izvor: Akta.ba
Unija podijeljena oko pasoša o vakcinaciji

Dok pojedine vlade evropskih država traže brzo usvajanje pasoša Evropske unije o vakcinaciji, neke zemlje nisu za tu ideju.

Evropski lideri će u četvrtak održati sastanak kako bi se dogovorili oko certifikata odnosno pasoša za građane Evropske unije koji su se vakcinisali protiv COVID-19, ali se zna da članice EU-a nisu jedinstvene po ovom pitanju.

Sada, kada se vakcinacija povećala širom Evrope, pojedine vlade evropskih država, poput grčke i španske, traže brzo usvajanje EU certifikata za one koji su se već vakcinisali, kako bi mogli slobodno putovati, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kako se navodi, neke zemlje, poput Francuske i Njemačke, nisu za tu ideju, jer bi odluka o certifikatu vakcinaciju učinila obaveznom i značila bi diskriminaciju prema osobama koje se iz određenih razloga ne smiju ili ne žele vakcinisati.

Francuska, u kojoj je jak antivakcinaški pokret, obećala je da neće primoravati svoje građane da se vakcinišu i smatra da je ideja o vakcinacionim pašošima prerana.

Na konferenciji će se, također, razgovarati o epidemiološkoj situaciji te o odobravanju, proizvodnji i distribuciji vakcina.

Očekuje se da će čelnici država članica uputiti snažnu poruku farmaceutskim kompanijama da moraju poštovati obveze o isporuci vakcina protiv COVID-19, ističu izvori iz EU-a.

Kažu da će za izlaz iz koronakrize biti ključna mogućnost prilagođavanja novim varijantama virusa, prenosi Hina.

"Naša borba protiv pandemije COVID-19 se nastavlja. Borba je i dalje izazovna, zbog pojave novih varijanti", kaže se u pozivnom pismu za virtualni samit predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

Ističe da je potrebno uspostaviti pravu ravnotežu između između restrikcija i neometanog kretanja roba i usluga na jedinstvenom tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU