Uskoro na snazi europski nalog za zamrzavanje računa dužnika

14.05.2014. 11:24 / Izvor: HRT
Uskoro na snazi europski nalog za zamrzavanje računa dužnika

​EU ministri općih poslova danas su prihvatili nova pravila koja kompanijama olakšavaju prekograničnu naplatu nenaplaćenih potraživanja putem europskog naloga za zamrzavanje račun

EU ministri općih poslova danas su prihvatili nova pravila koja kompanijama olakšavaju prekograničnu naplatu nenaplaćenih potraživanja putem europskog naloga za zamrzavanje računa, objavila je Europska komisija.

Riječ je o jedinstvenoj proceduri kojom će poduzetnicima biti omogućena naplata dugova nastalih u prekograničnim transakcijama, i to na način da kreditori mogu iznos koji potražuju zamrznuti na bankovnom računu dužnika.

Svaki euro se računa mala i srednja poduzeća okosnica su europskih gospodarstava, čineći 99 posto svih poduzetnika u EU. Otprilike milijun njih suočava se s problemima prekograničnih dugova. U ekonomski izazovnim vremenima kompanije trebaju brza rješenja za naplatu nenaplaćenih potraživanja, ustvrdio je Johannes Hahn, EU povjerenik zadužen za pravosuđe, koji zamjenjuje potpredsjednicu EK Viviane Reding.

U EK navode da do 600 milijuna eura duga godišnje bude nepotrebno otpisano, jer poduzetnici ocijene da im je preskupo utjerivati dugove pokretanjem skupih sudskih postupaka u inozemstvu. 

Nakon objave u Službenom listu EU-a, koja se očekuje u lipnju ove godine, ta regulativa izravno će se primjenjivati u svim zemljama članicama, osim u Britaniji i Danskoj, koje u tom području imaju pravo izuzeća. 

Europskim nalogom za zamrzavanje računa, između ostaloga, propisana su zajednička pravila koja se tiču jurisdikcije, uvjeta i postupka za izdavanje takvog naloga, kao i pravila o tome kako nacionalni sudovi i vlasti trebaju primjenjivati taj nalog.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU