EU / POLITIKA

Uskoro na snazi europski nalog za zamrzavanje računa dužnika

14.05.2014. 11:24 / Izvor: HRT

EU ministri općih poslova danas su prihvatili nova pravila koja kompanijama olakšavaju prekograničnu naplatu nenaplaćenih potraživanja putem europskog naloga za zamrzavanje računa, objavila je Europska komisija.

Riječ je o jedinstvenoj proceduri kojom će poduzetnicima biti omogućena naplata dugova nastalih u prekograničnim transakcijama, i to na način da kreditori mogu iznos koji potražuju zamrznuti na bankovnom računu dužnika.

Svaki euro se računa mala i srednja poduzeća okosnica su europskih gospodarstava, čineći 99 posto svih poduzetnika u EU. Otprilike milijun njih suočava se s problemima prekograničnih dugova. U ekonomski izazovnim vremenima kompanije trebaju brza rješenja za naplatu nenaplaćenih potraživanja, ustvrdio je Johannes Hahn, EU povjerenik zadužen za pravosuđe, koji zamjenjuje potpredsjednicu EK Viviane Reding.

U EK navode da do 600 milijuna eura duga godišnje bude nepotrebno otpisano, jer poduzetnici ocijene da im je preskupo utjerivati dugove pokretanjem skupih sudskih postupaka u inozemstvu. 

Nakon objave u Službenom listu EU-a, koja se očekuje u lipnju ove godine, ta regulativa izravno će se primjenjivati u svim zemljama članicama, osim u Britaniji i Danskoj, koje u tom području imaju pravo izuzeća. 

Europskim nalogom za zamrzavanje računa, između ostaloga, propisana su zajednička pravila koja se tiču jurisdikcije, uvjeta i postupka za izdavanje takvog naloga, kao i pravila o tome kako nacionalni sudovi i vlasti trebaju primjenjivati taj nalog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU